dimecres, d’octubre 17, 2007

[catalonia-europa] "Demócratas de toda la vida" --- Acte a Girona --- Esquerra no votarà a favor de la Llei de la Memòria Històrica

Democrates de tota la vida (entrevista de "La Voz de Galicia" amb Mayor Oreja, fa dos dies)
Jaime Mayor Oreja critica duramente la Ley de la Memoria Histórica y no cree que haya que condenar el franquismo.
-¿Qué opina de la Ley de la Memoria Histórica?
-Hacer de una tragedia de nuestra historia un elemento de división es fácil, pero es un disparate. Si hicimos un esfuerzo en la transición para que este tema no siguiera dividiendo a los españoles, ¿para qué resucitar otra vez quiénes fueron más asesinos en la guerra?
-¿Por qué le cuesta tanto al PP condenar el franquismo?
-Porque eso forma parte de la historia de España. Yo no lo he condenado, yo elogio y alabo la transición democrática. ¿Cómo voy a condenar lo que, sin duda, representaba a un sector muy amplio de españoles?
-Por esa misma lógica, tampoco condenará el nazismo o el estalinismo, porque muchos alemanes y soviéticos los apoyaron.
-En la guerra hubo dos bandos y en el nazismo solo uno.
-En el franquismo solo hubo un bando que reprimía.
-También hubo dos, porque el franquismo fue la consecuencia de una Guerra Civil en la que hubo dos bandos. No es lo mismo que el régimen nazi, donde había un solo verdugo.
-Entonces, dejando al margen la Ley de la Memoria Histórica, ¿no considera pertinente condenar el franquismo?
-No, por muchas razones. ¿Por qué voy a tener que condenar yo el franquismo si hubo muchas familias que lo vivieron con naturalidad y normalidad? En mi tierra vasca hubo unos mitos infinitos. Fue mucho peor la guerra que el franquismo. Algunos dicen que las persecuciones en los pueblos vascos fueron terribles, pero no debieron serlo tanto cuando todos los guardias civiles gallegos pedían ir al País Vasco. Era una situación de extraordinaria placidez. Dejemos las disquisiciones sobre el franquismo a los historiadores.

-----------------


Acte a Girona

Benvolguts companys i companyes,
Enguany, excepcionalment, el Correllengua a Girona no oferirà un programa d'activitats com el dels darrers anys. Des de la CAL-Girona, s'ha decidit reforçar la presència gironina en el gran acte-concert reivindicatiu, de caràcter nacional, que se celebrarà el proper diumenge 21 d'octubre al Palau Sant Jordi de Barcelona que, organitzat per la Comissió de la Dignitat (http://www.comissiodeladignitat.cat), aplegarà milers de persones sota la consigna: "La Nació Catalana diu PROU. Volem tots els papers".
La forta presència gironina en aquest acte no només estarà garantida entre el públic gràcies als nombrosos autocars que s'estan organitzant des de moltes poblacions i entitats, sinó que els gironins també participaran en aquest gran acte des de l'escenari, amb la intervenció destacada del filòsof Josep Maria Terricabras, o l'animació de la Banda del Surdo, al costat de representats d'altres parts del país, com la illenca Maria del Mar Bonet o el xativí Raimon.
Des de Girona, sortiran un mínim de quatre autocars que estaran batejats,
simbòlicament, amb el nom de quatre catalans de referència. Els noms dels autocars seran Lluís Companys (en honor al qui fou president de la Generalitat de Catalunya i que morí afusellat pel feixisme espanyol), Josep Trueta (en record al prestigiós doctor, que durant el seu exili va ajudar tant a la projecció internacional de Catalunya), i dels impulsors de la Comissió de la Dignitat a les comarques gironines traspassats darrerament, Carles Fontserè (l'il·lustrador conegut pels seus cartells durant la guerra del 36-39) i Francesc Ferrer i Gironès (polític i escriptor).
Aquests autocars sortiran el diumenge 21 d'octubre, a 2/4 de 3 del migdia, des de l'estació d'autobusos de Girona, i tornaran després de l'acte, que es preveu que duri un parell d'hores aproximadament. La convocatòria és oberta a tothom, però les places són limitades i cal que les persones interessades reservin la seva plaça amb antelació.
El preu simbòlic del desplaçament, amb l'entrada al gran acte-concert inclosa, és de cinc euros. Les persones interessades poden reservar les
seves places per correu electrònic a girona@cal.cat, per telèfon al número 677486059 o directament a la Llibreria Les Voltes de la plaça del Vi de Girona, abans del dijous 18 d'octubre.
Tanmateix, la CAL també anuncia que organitzarà un desplaçament per assistir als actes de cloenda del Correllengua que se celebraran a Perpinyà el dissabte 3 de novembre (apunteu-vos-ho a l'agenda).
Gràcies per fer córrer aquest missatge entre familiars, companys i amics.
girona@cal.cat

----------------------
Més informació: Mòbil 625370661 Comissió de la Dignitat
Informació autocars: 665727329
-----------

Esquerra no votarà a favor de la Llei de la Memòria Històrica
from Poliblocs.ERC by Eduard Garcia i Íñiguez

Article a Poliblocs: http://www.polibloc s.cat/articles/ les-raons- per-les-quals- erc-no-votar- a-favor-de- lactual-llei- de-la-memria- histrica

Joan Tardà, portaveu d'Esquerra al Congrés, ha explicat que Esquerra no votarà a favor de l'actual redactat del Projecte de Llei de la Memòria Històrica. Els motius pels quals Esquerra no avala el text són:

1.No compleix l'expectativa generada amb les víctimes del franquisme pel mateix Zapatero a l'anterior legislatura i en el seu debat d'investidura com a president del Govern espanyol. El compromís d'una Llei de la Memòria digna va ser una de les condicions d'Esquerra per a votar-lo.

2.Que el franquisme és il·legítim ningú ho qüestiona. No feia falta, doncs, esperar 30 anys per elaborar una Llei que el màxim que ens diu és que el franquisme va ser il·legítim. Això ja ho sap tothom amb un mínim sentit comú.

3.Si s'ha trigat 30 anys en arribar, no es pot fer una Llei a mitges. Ni els governs de Suàrez, Calvo-Sotelo, Felipe González i, evidentment, els d'Aznar amb els seus respectius socis parlamentaris no van voler elaborar mai una llei que reconegués les víctimes del franquisme i busqués una reconciliació sincera anul·lant les sentències que van condemnar a mort milers d'antifranquistes durant la Guerra Civil i una vegada aquesta va finalitzar.

4.El tràmit: Incompliment de calendari i cúmul de despropòsits. Inicialment el Govern espanyol va incomplir durant un any i mig els terminis promesos per tenir finalitzada la Llei després d'haver demanat a Esquerra i IU que no reclaméssim la creació d'una comissió parlamentària sobre la temàtica. Quan la van lliurar, la Llei no reconeixia l'anul·lació dels Sumaríssims dels tribunals franquistes que van condemnar a mort a milers d'antifranquistes fins i tot quan el Ple del Congrés havia aprovat una iniciativa parlamentària d'Esquerra de finals de setembre de 2004 que així ho reclamava i especificava que, en primera instància, hauria d'anul·lar-se el Sumaríssim contra Lluís Companys, com a icona de la repressió per motius polítics en ser afusellat per la seva condició de President de la Generalitat.

5. No anul·lar els judicis franquistes legitima els tribunals de la dictadura. Si no s'anul·len les sentències dels tribunals de la Dictadura, de facto, s'està donant carta de validesa a la justícia franquista que no va ser tal, sinó que l'únic que va ser és revenja, venjança. L'excusa de la dificultat jurídica és això, una excusa. No és vàlida ja que juristes de reconegut prestigi han avalat que sí que és possible i, a més a més, hi ha fórmules explorades en multitud de paisos amb passats dictatorials com Alemanya o Xile. És una qüestió de voluntat política.

6.Condemna a les víctimes a un via crucis judicial individual. No es reconeix l'imprescindible reconeixement de la condició jurídica de víctima. El fet que això no es contempli a la Llei condemnarà als represaliats del franquisme a haver d'anar a títol individual a reclamar als tribunals de justícia. Entre la lentitud del sistema judicial, els elevats costs de tot el procés i el caràcter dretà de molts magistrats, això suposarà un autèntic via crucis judicial i burocràtic per als represaliats del franquisme. Que 70 anys després de l'acabament de la Guerra i 30 de l'arribada del denominat període democràtic, es condemni als represaliats a passar per aquesta humiliació és un insult a les víctimes i la seva dignitat.

7.Equipara el bàndol franquista i el republicà. Tot apunta que la Llei mencionarà les víctimes de la denominada 'violència republicana' durant al Guerra Civil, tal i com sembla que ha introduït CiU com a condició per donar suport al text. Sembla doncs que s'oblidi que la Guerra va arribar per un cop d'estat, per un alçament militar. La sublevació la van protagonitzar els totalitaris que van decidir violentar la legalitat republicana escollida i votada democràticament pels ciutadans de l'estat. El costat franquista va tenir 40 anys per rescabalar a les seves víctimes. Aquesta llei hauria d'haver estat per a les víctimes i descendents de represaliats per la dictadura que no van tenir cap oportunitat de rehabilitat la seva memòria.

---------------------------------
Ask a question on any topic and get answers from real people. Go to Yahoo! Answers.

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Els missatges d'aquest grup es pobliquen també al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! News

Fashion News

What's the word on

fashion and style?

Yahoo! Groups

Real Food Group

Share recipes

and favorite meals.

Popular Y! Groups

Is your group one?

Check it out and

see.

.

__,_._,___