Carod-Rovira arrasa davant més de cinc milions de telespectadors
El president d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, va ser ahir un dels protagonistes del programa de preguntes als polítics del primer canal de TVE. Davant d'un públic que no podia considerar-se gaire procliu a l'independentisme català. Carod va respondre durant més de mitja hora i a peu dret les preguntes, sovint força contundents, que li van adreçar. Carod no es va tallar i va recordar el líder independentista dels grans moments
Carod demana "com pot estar còmoda Catalunya" en una Espanya que "fins i tot menysprea la seva llengua"
S'encara a espectadors perquè no li diuen Josep-Lluís i diu que actituds com aquesta "posen les coses fàcils" a l'independentisme
BARCELONA, 17 d'octubre (EUROPA PRESS)
El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, va preguntar ahir als espectadors del programa 'Tengo una pregunta para usted', de TVE, "com volen que Catalunya se senti còmoda i es vulgui quedar" en una Espanya en què "hi ha gent que diu que no té cap interès d'aprendre català", recollint les paraules d'una de les ciutadanes que el va interrogar des del públic.
Carod, que es va enfrontar verbalment amb més d'un espectador i va retreure a dos d'aquests espectadors que l'anomenessin José-Luis en lloc de Josep-Lluís, va advertir que "a Catalunya hi ha una creixent desafecció a Espanya" i que augmenta l'"allunyament" entre la societat catalana a causa d'actituds com les que veia entre els espectadors, als quals va convidar a "reflexionar sobre la política cap a Catalunya".
"Si vostès, en 300 anys, des de 1714, no han après a dir encara que Josep-Lluís i en canvi sí que han après a dir Schwarzenegger, vostès tenen algun problema, no jo", va increpar Carod una dona del públic que el va anomenar José-Luís, la qual li va respondre, a més, que no tenia cap interès a aprendre català.
"Si vostè no té cap interès a aprendre català, com vol que a Catalunya hi hagi gent que es vulgui quedar còmoda en un Estat que expressa aquest menyspreu per la llengua catalana que acaba de tenir", li va replicar Carod, que va aixecar un aplaudiment del públic.
Carod va assegurar que el seu independentisme no és "antiespanyol" ni va "contra Espanya", però va considerar que "Espanya com a possibilitat d'estat plural de vida en comú ha fracassat" i "no vol ser d'una altra manera". "Si tal com està, no hi cabem, volem ser una altra cosa", va afegir.
El dirigent republicà va fer un paral·lelisme amb Gibraltar, i va assegurar que les polítiques espanyoles, allà, "en lloc de tirar cables de connexió i complicitat" han fet "el contrari". "Per aquest camí, estan posant a Catalunya cada vegada les coses massa fàcils perquè cada vegada més gent digui: 'Si no ens hi volen, què hi fem, allà'", va afegir.
"EM DIC JOSEP-LLUÍS!"
Carod es va encarar també a un espectador que, després d'anomenar-lo José-Luís, va criticar que a Catalunya s'hagi d'aprendre català per poder obtenir una feina. "Em dic Josep-Lluís, aquí, a la Xina i a qualsevol lloc, i vostè no té cap dret a modificar el meu nom", li va etzibar, i després va agrair irònicament que "feliçment, les qüestions lingüístiques no depenen de vostè" i li va retreure que vulgui "una Espanya que és només una Espanya en espanyol".
El president d'Esquerra va insistir, d'altra banda, a assegurar que la seva proposta de referèndum d'autodeterminació per al 2014 "només es portarà a terme si la majoria de la societat catalana ho vol".
Insistint que Esquerra "defensa per sobre de tot els principis democràtics", va assenyalar que la seva consulta se circumscriuria només al territori de l'actual comunitat catalana i "si després al País Valencià o les Balears demanen fer-ne una o creuen que s'està en condicions" d'emular la consulta, també, "però el destí dels pobles el decideixen els ciutadans que els formen", va remarcar.
"SI ÉS DELICTE PER AL REI, TAMBÉ PER A IBARRETXE O JO".
Carod es va referir també a la crema de fotos dels Reis i també de fotos seves i del lehendakari, i, després de defensar el "dret a la llibertat d'expressió" --tot i que puntualitzant que no està d'acord amb aquest tipus d'actes--, va considerar que s'hauria d'aplicar el mateix tipus de penes per a uns casos i altres.
"Si és delicte cremar fotos del Rei, i si el marc constitucional diu que tots els ciutadans som iguals davant de la llei, el lehendakari i jo som també ciutadans i el que és bo per a uns ho ha de ser per als altres", va argumentar. Així i tot, va assegurar que, segons la seva opinió, la crema de qualsevol foto o d'una bandera "no hauria de ser delicte".
Carod es va defensar també iradament de les afirmacions d'una espectadora que li va preguntar sobre el seu catalanisme quan "és aragonès, de pare guàrdia civil i es diu Pérez". "El que jo sóc ho sé jo, no vostè, amb tot el respecte", la va tallar, i li va dir que no es diu Pérez i que aquest rumor és "una de les mentides i barbaritats que s'han posat en circulació" respecte a ell.
------------
Ni la Teresa de Ventdelplà ni la Pepa i l'Avelino d'Escenas de matrimonio ni Patricia Conde, ni tan sols José Coronado. Ningú va poder superar dimarts Josep-Lluís Carod-Rovira. El líder d'Esquerra va ser l'estrella televisiva de la programació amb la seva intervenció al programa Tengo una pregunta para usted, de TVE. Les respostes del dirigent independentista van ser seguides per gairebé 4,5 milions de persones (4.491.000) amb una quota mitjana de pantalla del 25% a l'Estat.
El president d'Esquerra va superar en audiència tant el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, com el coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares. El minut d'or, però, va arribar a dos quarts i cinc de dotze. Com si es tractés de la pròrroga o del llançament de penals d'un partit de futbol, 5.291.000 persones van quedar abduïdes al sofà sense deixar-se seduir pel comandament a distància. No hi hagué temptativa de zàping. Va ser l'instant en què una administrativa madrilenya, María José Álvarez, li va preguntar què representava per a ell Espanya. Curiosament, es tractava de l'última pregunta adreçada al polític republicà. La resposta de Carod va assolir una quota de pantalla rècord del 32,7%. Una xifra gens menyspreable, tenint en compte que José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy en un programa anterior van obtenir una mitjana de seguiment del 30,3% i del 34,9% respectivament.
Vencedor mediàtic
El president d'Esquerra va superar en audiència tant el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, com el coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares. El democristià va tenir un share del 21,4% i va ser vist per 4.180.000 persones, mentre que el dirigent excomunista va obtenir un 22,8% i el van seguir 4.081.000 telespectadors. El programa de TVE va comptar amb una audiència de 4.105.000 espectadors, que anaven fluctuant en funció de l'entrevistat. En un còmput global, finalment gairebé 14 milions de persones (13.721.000) van sintonitzar en algun moment de la nit l'espai presentat i moderat pel periodista Lorenzo Milà.
Líder d'audiència
A Catalunya, el programa que emet TVE va ocupar el segon lloc del rànquing d'audiència, però va ser el vencedor en la seva franja horària. Un total de 710.000 catalans el van seguir amb una quota de pantalla del 23,9%. Una xifra molt semblant a l'audiència que va tenir a l'Estat, on la mitjana va ser del 22,2%. Sigui com sigui, Tengo una pregunta para usted també va ser el programa líder d'audiència a les llars espanyoles en la seva franja d'emissió, que va durar de dos quarts de nou fins a tres quarts menys cinc de dotze. No va arribar a les xifres d'audiència del programa en què van participar Zapatero i Rajoy, però fonts de TVE no amagaven la seva eufòria per l'èxit assolit.
------------
Tinc una resposta per a vostè
Dimarts al vespre vam veure reproduïda a la televisió una conversa que, qui més qui menys, tots els catalans ens hem vist obligats a mantenir en qualsevol racó d'Espanya. En aquest sentit, Tengo una pregunta para usted va ser el fidel reflex de les barbaritats que vostè i jo hem hagut d'escoltar a Madrid, Sevilla o Valladolid quan hi hem anat per feina, a veure la família o a fer la mili.
Per això, al plató de TVE, Josep-Lluís Carod-Rovira ens va representar una mica a tots, i ell n'era conscient. I suposo que per això va abandonar el paper conciliador del català apocat, amb aquell puntet d'humiliació que comporta, i va respondre, jugant a l'atac, contra la xenofòbia antropològica telúrica, gairebé de l'espanyol histèric. Va vèncer, naturalment. Convèncer, només ho devia fer aquí. Però el gest s'ho valia.
Crec, a més, que la intervenció de Josep-Lluís Carod-Rovira s'adiu amb els nous temps, amb l'era de la globalització que ens iguala i ens singularitza. Ja no cal gastar-se més milions en exposicions a Madrid, que no fan més que insistir, una i altra vegada, en la disculpa pel fet d'existir. Si, com ens han dit cent vegades, parlar en català és de mala educació perquè una conversa en anglès o francès faran veure que l'entenen és perquè milers de catalans ho hem assimilat i repetit només travessar l'Ebre (o la Sénia, que és pitjor). Per això la senyora de Valladolid (aquella que acabava de sortir de la perruqueria) va menysprear el català, perquè està acostumada a fer-ho, si convé, davant de catalans.
El "'yo no me llamo José Luis'" de Carod-Rovira va ser una espurna d'autoafirmació que aquest país necessitava. I el "yo no me llamo Pérez", un gest de dignitat imprescindible que, per una vegada, tallava les ales a un gegant amb peus de fang que emet i distribueix el pitjor periodisme de tot Europa Occidental. Ben fet.
------------
All new Yahoo! Mail -
------------
Get a sneak peak at messages with a handy reading pane.
[Non-text portions of this message have been removed]
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-Els missatges d'aquest grup es pobliquen també al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch format to Traditional
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe
__,_._,___
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada