dimecres, de desembre 26, 2007

[catalonia-europa] El nacionalisme


"El nacionalisme és la solidaritat activa d'una àmplia col•lectivitat humana que participa d'una cultura comuna o d'un fons comú d'experiència i d'interessos significatius, es concep a si mateix com una nació i aspira a la unitat política i a l'autogovern" (Symmons-Symonolewicz).
"Aquella organització més general i comprensiva i les creences, valors i comportaments específics, que les nacionalitats desenvolupen en benefici del seu propi i definit interès etnocultural" (Fishman).
"Quan una nació considera que té una dependencia indigna, ésser nacionalista es converteix en una elecció de dignitat" (Liah Greenfeld, *1958, profesora de ciències polítiques i sociología).
"Les nacions, com les persones, vénen definides pel rival" (Mariano Grondona, en un editorial de La Nació titulat Sapiguem, d'antuvi, qui és l'enemic. 3 de març, 2002).
"Estim Amèrica més de qualsevol altre país d'aquest món, i, exactament per a aquesta raó, jo insistesc que en el dret de criticar-la perpètuament." -James Baldwin, Notes of a Native Son, les Notes d'un Fill Nadiu
"Una nació és una societat unida per enganys sobre els seus ancestres i per l'odi comú dels seus veïns" W. R. Inge
"[...] el desconeixement de la pròpia història és una de les causes més radicals de l'afebliment de la consciència nacional catalana i de la seva lenta substitució per la consciència nacional espanyola. Els nostres ocupants ho saben perfectament i, per ço, és la primera cosa que han amagat, car són conscients que és allò que més els denuncia i més els posa en evidència. El factor històric és tant o més important que el factor lingüístic a l'hora de crear o de reconstruir una consciència nacional, donat que és la història la que més explica el per què de la identitat lingüística i col•lectiva d'un país" ("Catalunya, nou Estat europeu". Declaració de la Primera Convenció per la Independència Nacional).
"És en aquest sentit que comença el joc del mot nacionalista. Mentre que Espanya és nacionalista perquè a part del seu territori, té poder i el vol mantenir, sobre com a mínim dues nacions més, la d´Euzkadi i Catalunya; els catalans som nacionalistes perquè volem posseir allò que els primers tenen i no hi renuncien. El nacionalisme, doncs, no és cap posició per instal•lar-s´hi. Mentre que Espanya el seu nacionalisme deriva cap a l´imperialisme mentre ens vulgui dominar; el nostre nacionalisme ha de derivar cap a la llibertat mentre no gaudim de la igualtat que tenen totes les nacions del món. Ben diferent doncs, són els nacionalismes. Per tant, qualsevol nacionalisme d´una nació lliure és nefast. Només té sentit quan un hom el vol, com un instrument, per tal d´igualar-se als altres. Per això Islàndia, per continuar amb l´exemple citat abans, no és ni li cal ser nacionalista (…)El seu nacionalisme no tolera, -són intolerants, doncs-, quan nosaltres diem que no som ni volem
ser espanyols. En canvi, nosaltres només desitgem ser catalans i prou. I no obliguem ningú a ser català si algú no ho vol ser. Em sembla una diferència ben notable. No es pot dir, doncs, que tots els nacionalismes siguin igual, perquè entre l´espanyol i el català, no solament són diferents, sinó que antagònics i tot. Si existeix per tant el nostre nacionalisme, és per defensar-nos del que prèviament tenen ells. Sense el d´ells, no existiria el nostre" (2000, Jordi Romaguera, patriota català).
"La Home Rule és l'art de pensar correctament sobre els propis afers. L'Unionisme és l'art de pensar incorrectament sobre els afers de tercers" (Tom Kettle, autonomista irlandès).
La gran ideologia dels nostres temps és el nacionalisme, car és la ideologia de la plenitud de la vida lliure de l'home dintre una vida col•lectiva així mateix lliure i del tot normal. Domènec Martí i Julià, Renaixement (27-VIII-1914)
"Potser el servei social més gran que pugui ser prestat per qualsevol a un país determinat i a la humanitat és treure avant una família" (George Bernard Shaw, 1856-1950, escriptor irlandès).
"Que n'és, de benvolguda, la pròpia terra natal per a tots els cors bons" "Devem estimar el nostre país encara que ens tracti injustament" (François Marie Arouet Voltaire, 1694-1778, filòsof racionalista i escriptor il•lustrat francès).
"La Nació és una comunitat. I és en aquesta comunitat on la família comença la seva tasca mitjançant la llengua, que permet a l'home en formació d'esdevenir membre de la comunitat (...) Sóc fill d'una nació els veïns de la qual l'han damnada a mort repetidament, però que ha sobreviscut i ha restat fidel a si mateixa (...) Jo us dic: per tots els mitjans de què disposeu, vetlleu per aquesta sobirania fonamental que posseeix cada nació en virtut de la seva pròpia cultura. No permeteu mai que (...) sia la rapinya de cap interès polític o econòmic. No permeteu que s'esdevingui víctima de totalitarismes, imperialismes o hegemonies, per a les quals l'home sols compta com a objecte de dominació i no com a subjecte de la seva pròpia existència humana.
No és cert que hi ha, si mirem el mapa d'Europa (...), nacions que posseeixen una meravellosa sobirania històrica que prové de llur cultura, però que ensems estan privades de llur plena sobirania?
Aquesta sobirania existent (...) ha de ser el criteri fonamental per a enfocar un problema important de la humanitat d'avui: el dels mitjans de comunicació social. No poden ser mitjans de dominació sobre els altres (...). Han de respectar la cultura de la Nació i la seva història" (Joan Pau II, nacionalista polonès).
"Jo, en realitat, ni tan sols em consider nacionalista: el nom és un parany dels nostres enemics, que són molt més nacionalistes que nosaltres. Jo mir de parlar d'aquests temes amb raonaments i exemples universals, simplement humans: com la desaparició d'espècies, la noviolència de l'independentista Gandhi, els drets humans o la dignitat de la llibertat dels pobles indígenes. Són raonaments comprensibles per a tothom, infinidament més pràctics que els recargolaments progreindependentistes, les bogeries espantaàvies dels trencavidristes antitot, els federalismes desiguals i encaixos pujolistes i maragallians o els raonaments poc actualitzats de la Renaixença, coses totes completament incomprensibles per als espanyols, els quals haurem de guanyar-nos més o menys si volem separar-nos-en, i, sobretot, si ho volem fer pacíficament" (Autocitació).
"El que és vàlid per als individus és vàlid per a les nacions"Gandhi.
"La Nació ve sempre històricament definida per dades naturals, sobretot per la llengua pròpia ("gens" dels romans, "nació israelita" en paraules de St. Pau) front a la ciutadania legalista dels Estats ("ciutadania romana" de St. Pau). L'Estat són les fronteres imposades a sang i foc per les conquestes d'antics o moderns tirans. Catalunya és una nació natural, creada per la Història duta de la mà de Déu. Espanya és un Estat polític i artificial, suma de les conquestes de governants astuts i sense entranyes" (Autocitació).
"El dret és més preciós que la pau, i lluitarem per les coses que més aprop han estat sempre del nostre cor: per la democràcia, pel dret d'aquells que se sotmeten a l'autoritat a tenir veu en llur propi govern, pels drets de les petites nacions, pel domini universl del dret mitjançant un concert de pobles lliures que dugui la pau i la seguretat a totes les nacions i doni a la fi la llibertat al món" (Edmund Wilson, 1895-1972, assatgista estadounidenc).
"L'autogovern no és substituïble pel bon govern" (Mahatma Gandhi, 1869-1948, independentista i místic indi).
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure... la pròpia historia" (Paulo Freire).
"No hi ha països petits. La grandesa d'un poble no ve mesurada pel nombre que el formen, igual que no mesurem la grandesa d'un home segons la seva estatura" (Victor Hugo, 1802-1885, pintor i escriptor romàntic francés).
"L'Estat és un ens polític, artificial, voluntari; la Pàtria és una comunitat històrica, natural, necessària. El primer és obra dels homes, el segon és fruit de les lleis a què Déu ha subjectat la vida de les generacions humanes" (Prat de la Riba, 1894).
"Devem estimar el nostre país encara que ens tracti injustament" (François Marie Arouet Voltaire, 1694-1778, filòsof racionalista i escriptor il•lustrat francès).
"Quant un poble s'ha tornat incapaç d'autogovernar-se i està en condicions per a sotmetre's a un amo, tant se val d'on provingui aquest" (Georges Washington, 1732-1799, independentista estadounidenc).
"Que n'és, de benvolguda, la pròpia terra natal per a tots els cors bons" (François Marie Arouet Voltaire, 1694-1778, filòsof racionalista i escriptor il•lustrat francès).
"Idò, el sistema mètric no va quallar realment als Estats, a menys que hi compteu la popularitat creixent de la bala de nou mil•límetres" Dave Barry.
"Cada Diada de St. Patrici tots els irlandesos surten a trobar algun altre irlandès per a pronunciar un discurs"-Shane Leslie.
"La Nació ve sempre històricament definida per dades naturals, sobretot per la llengua pròpia ("gens" dels romans, "nació israelita" en paraules de St. Pau) front a la ciutadania legalista dels Estats ("ciutadania romana" de St. Pau).
L'Estat són les fronteres imposades a sang i foc per les conquestes d'antics o moderns tirans.
Catalunya és una nació natural, creada per la Història duta de la mà de Déu.
Espanya és un Estat polític i artificial, suma de les conquestes de governants astuts i sense entranyes" (Autocitació).
"Hom no ven la terra per la qual camina el seu poble" (Tashuhka Witko " Cavall Boig").
"Els peus d'un home es deuen plantar al seu país, però els seus ulls deuen inspeccionar el món" George Santayana
"El nacionalisme és la ideologia dels botiguers" B.K .
"Si ser nacionalista significa considerar la nació com valor absolut, que el basc és el més superior i captivador, no estem en aquesta corda..." (ETA (p-m), 1980).
"De la supremacia nacional a la difamació i al rebaixament de tot l'estranger no hi ha, en general, més que un pas, que en temps agitats es dóna molt prest" Rudolf Rocker.
"Tot nacionalisme és reaccionari per essència, car pretén imposar a les diverses parts de la gran família humana un caràcter determinat segons una creença preconcebuda" Rudolf Rocker.
"En Espanya l'experiència dels últims anys ja ha aconseguit que cadascú avorresca justificadamente el nacionalisme del veí: ara sols falta avorrir el propi per a posar-nos en el bon camí" Fernando Savater
"Tenim a penes el que tenim i prou:
l'espai d'història concreta que ens pertoca,
i un minúscul territori per viure-la.
Posem-nos dempeus altra vegada
i que se senti la veu de tots solemnement i clara.
Cridem qui som i que tothom ho escolti.
I en acabat, que cadascú es vesteixi
com bonament li plagui, i via fora!,
que tot està per fer i tot és possible"
(Miquel Martí i Pol, gran poeta català, que com tants catalans, traspua acomplexament en definir la nació catalana com a "minúscula", cosa no gaire certa, sinó fruit de l'acomplexament del colonitzat).
"El nacionalisme fa nosa a l'Estat modern, que cerca la manera d'aterrar-lo tant com pot. Tenim dins Espanya les grans nacions formades per les que foren en el passat glorioses nacions amb vida pròpia, amb llengua peculiar alguna d'aquelles, totes amb història, tradicions i lleis en formitat amb el seu temperament, semblava natural que es conservessin entitats tan notòries i amb tanta raó d'ésser: mes convenia destruir tot l'antic i Galícia, Catalunya, Aragó, etc. deixaren d'existir legalment. La divisió d'Espanya en 49 províncies fou com una sentència de mort civil per a aqueixos reialmes sacrificats no a la unitat nacional, que ja de segles eixstia, sinó al rencor sectari contra tot l'antic, a la supèrbia d'una trivial i falsíssima ciència que volia fer la nació a la mida del seu gust. Tenim, emperò, aquestes nacions dos elements principalment que no és fàcil matar, el dret civil i la llengua; i la persecució legal que avui dia veiem tot sovint dirigida contra la religió
de la nostra ànima amb una constància sense igual, ha treballat també per fer perdre aquells dos fonaments de la nostra vida social" (Bisbe Torras i Bages, "La tradició catalana", p. 91, ratlles 5-23).
"Quan els alemanys ocuparen Bèlgica, feren malbé cases particulars i assassinaren innocents amb l'excusa que "civils els havien disparat". Les forces armades d'ocupació, a Irlanda, ara fan malbé cases particulars i maten gent innocent, al seu torn, amb l'excusa d'haver estat tirotejats per civils. Els ministeris anglesos que per aquesta causa denunciaren Alemanya, ara, callen" (W. B. Yeats).
"DÈIEM: LA NIT! ...
A Carles Riba
Deiem: la Nit!, en una nit oberta
Al rost del Temps, més enllà del morir,
Quan les negres frescors són un florir
D'aigües i veus, i focs, en mar coberta.
Per tu i per mi no hi havia, deserta,
Ni mà, ni llar; ni celler sense vi;
Tots en el Tot, sabíem el camí
Just i reial de la Contrada Oferta.
Junts érem U en la immortal sendera,
L'alè indivís, el vent que venta l'era,
I un mot, el Mot, era el parlar comú.
Serfs de la llum i lliberts per l'espera,
Forts en el fort i assetjats per Ningú,
Ens ombrejava una sola bandera."
"Mes cerc i am aquell qui diu: "Jo só",
I té una llar, té pàtria i mester,
I se'n fa un tot, i acata lleis severes.
I a sol llevat, i en un propi horitzó,
Alça el punyal i defensa el seu bé,
Mestre segur d'enyorades banderes".
"No pas l'atzar ni tampoc la impostura
Han fet del meu país la dolça terra
On visc i on pens morir. Ni el fust ni el ferre
No fan captiu a qui es don' l'aventura.
Clos segellat, oh perfecta estructura
De la mar a Ponent, i a l'alta serra
-Forests dels Pirineus-, on ma gent erra!:
A Ella els cors en la justa futura.
Sol de beutats: la Mar és el teu signe
I els teus magnes cabdills la feren dea;
Pagà tribut i un temps fores insigne.
Oh vigorosa estirp! Esclava indigna
Que cobeges viltats: Sagna, i signa
El teu rescat, i el retorn a la Idea!"
(Josep-Vicenç Foix, 1893-1987, poeta català).

---------------------------------
Looking for a X-Mas gift? Everybody needs a Flickr Pro Account!

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-Els missatges d'aquest grup es pobliquen també al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! News

Fashion News

What's the word on

fashion and style?

Cat Fanatics

on Yahoo! Groups

Find people who are

crazy about cats.

Shedding Pounds

on Yahoo! Groups

Read sucess stories

& share your own.

.

__,_._,___