dilluns, de febrer 13, 2006

[catalonia-europa] L'Estatut del 30-S era un farol


Saul Gordillo
http://blocs.mesvilaweb.com/node/view/15884

L'Estatut del 30-S era un farol

M'ha costat entendre-ho, però, perdoneu pel retard, finalment ho he entès. L'Estatut del 30-S aprovat pel quadripartit al Parlament de Catalunya era un farol. Ho reconeix el líder d'Unió Democràtica i candidat a ministre, Josep Antoni Duran Lleida, en aquesta entrevista al diari El País, que els últims dies tracta molt amablement CiU. Diu Duran: "El Estatuto aprobado por el Parlamento catalán es fruto de puros tacticismos. Maragall quiso presentarse más nacionalista que CiU. Y CiU más nacionalista que Esquerra". Afegeix el líder socialcristià: "Todos alimentamos unas expectativas al pueblo catalán que no se podían llevar a la práctica". Gràcies per la sinceritat.

El pacte Mas-Zapatero té la bondat que situa Artur Mas al mateix nivell de pactisme i pragmatisme que Duran. És a dir, desil·lusiona els sobiranistes de CDC a parts iguals. La segona bondat del pacte Mas-Zapatero és que el líder d'Unió es va assebentar gairebé com la resta dels mortals. Quan ja estava consumat. I Duran no se n'amaga, de l'atac de banyes. Ara entenc la mala cara que tenia diumenge a la seu de CiU, l'endemà de la famosa reunió a La Moncloa.

El somni dels espanyols

Per als espanyols, l'actual escenari de la política catalana és sensacional. La principal força en escons al Parlament, el centre-dreta nacionalista, s'entrega als braços del PSOE i recupera el discurs més pujolista de la governabilitat de l'Estat. Rebaixa les tesis sobiranistes i oblida el discurs més progressista de la tercera via blairiana. Pesa més Duran que Mas, i això es nota en l'obssessió negociadora de CiU en el capítol de drets i deures.

Per als espanyols és meravellós que ERC quedi afeblida a Madrid, i que Rodríguez Zapatero canviï de parella catalana. I més interessant els resulta la idea que el tripartit quedi col·lapsat, com escrivia Jordi Barbeta a La Vanguardia. Un tripartit, amb bomba de rellotgeria inclosa, que convida al somni de la sociovergència tan desitjat per més d'un. Duran Lleida, el primer: "Yo no gobernaría con Esquerra" Va bé saber que CiU s'ho juga tot a una única carta, la del pacte amb el PSC. Ja que la majoria absoluta és un resultat que no indica cap enquesta. Almenys fins ara.

Pols CiU-ERC

CiU i ERC han quedat descol·locades pel cop de timó de Zapatero en la recta final de la reforma estatutària. No comparteixo les tesis que només ERC ha quedat noquejada pel pacte Mas-Zapatero. La federació nacionalista també ha quedat desorientada, primer per la sorprenent rebaixa de Mas i, després, per la fermesa dels republicans a no cedir i apuntar-se al "sí" a l'Estatutet a qualsevol preu. Vull dir, al preu de foto a La Moncloa. Crec que Esquerra ha sabut treure més profit que Convergència, del nou estat de les coses. (Els primers treuen pit i conquereixen un espai nacionalista que els segons ha cedit incomprensiblement, després d'haver-lo sembrat amb molta dedicació des de la pèrdua de la Generalitat.)

L'equidistància calculada del PSC

A diferència de CiU i ERC [que s'acusen mútuament de fer la pinça: 1 i 2], el PSC manté una fredor admirable. Com sempre. Està suportant l'andanada i les pressions del PSOE, està digerint els atacs de José Bono a Pasqual Maragall i l'egoïsme del president espanyol respecte el President de la Generalitat. Zapatero ja no s'enrecorda de la seva foto al balcó de la Generalitat. S'ha quedat amb la foto amb Mas i un Duran de circumstàncies a La Moncloa. "Si te he visto, no me acuerdo."

Tot i això, el PSC manté una equidistància molt calculada i necessària en una conjuntura política tan delicada com l'actual. Es nota la mà hàbil del ministre José Montilla. La suavitat de Miquel Iceta amb els socis de govern republicans també ho indica. Ell sap prou bé com es va fer el pacte del Tinell, i no s'ho vol deixar perdre. Una cosa és la sociovergència desitjada per les cúpules i els poders econòmics. Una altra història és que, només un parell d'anys després de l'arrencada del govern catalanista i d'esquerres, les bases socialistes i convergents acceptessin un pacte de govern sociovergent que tampoc no tancaria grans ferides (tot just la setmana passada es llençaven enquestes i tractes de favor pel cap, com en els vells temps!) i posaria en crisi els governs municipals de progrés amb ERC i ICV a capitals, ciutats grans i mitjanes i localitats petites del Principat.

"President o conseller primer, tu tries"

Ara que Maragall i l'Esquerra de Josep Lluís Carod i Joan Puigcercós han descobert que Zapatero (el que no s'atreveix a cridar l'alto a Bono) s'ha tret la careta del tarannà, és l'hora que el futur candidat del PSC a les eleccions al Parlament triï entre optar a la presidència de la Generalitat o conformar-se amb el premi de consolació que li té reservada la sociovergència: la conselleria primera. Ja sigui un "xarnego" com Montilla (Jordi Sevilla "dixit") o els consellers Antoni Castells o Montserrat Tura, el futur cap de llista del PSC haurà d'escollir entre un pacte amb ERC i la Iniciativa de Joan Saura que li asseguraria la presidència de la Generalitat o un acord de govern amb CiU que el situaria en un segon nivell, amb la conselleria primera, ja que el president és un càrrec reservat per a un Mas preparat.

[Non-text portions of this message have been removed]

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML. Per tant els que
useu hotmail cal que desactiveu l'Editor RTF del Desplegable "Herramientas".
---------------------------
1).Llegeix els missatges anteriors en aquesta web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/messages
2).Apuntar-se al grup => Directament des de la web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-subscribe@yahoogroups.com
i respondre el missatge de confirmació.
3).No rebre missatges però poder enviar-los i llegirlos a la web =>
Enviar un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-nomail@yahoogroups.com
4).Rebre solament un resum diari => Cal enviar un missatge en blanc a:
catalonia-europa-digest@yahoogroups.com
5).Rebre tots els missatges en comptes del resum diari => Enviar un
missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-normal@yahoogroups.com
6).No voler saber mai més res del grup i esborrar-se’n del tot => Es pot
fer des de la web o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com
i responent el missatge posterior de confirmació.
--------------------
Atenció: aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
http://docs.yahoo.com/info/terms/