dimarts, de febrer 21, 2006

[catalonia-europa] Dissabte es va ensorrar el pacte Mas-Zapatero


Convergència i Unió està atrapada. A la federació nacionalista estan molt preocupats, i la reacció d'Artur Mas de diumenge i d'ahir mateix demostra que ha perdut els papers. El pacte de La Moncloa tindrà un efecte boomerang letal per als interessos de CiU.

Mas es va afanyar a fer-se la foto amb Zapatero, i ha quedat ben retratat. Una foto precipitada que se li ha girat en contra aquest dissabte. El joc del mocador, obsequi que se l'endú el primer que arriba, haurà estat el pitjor malson de la direcció nacionalista des de l'arribada al porder intern d'Artur Mas. Fa un mes, se'n reien de la cara de tontos que els havia quedat als republicans. El mocador era al carrer Còrsega, i els del carrer Villarroel s'haiven quedat amb un pam de nas. Vés quina cosa! De soci aliat, a comparsa de circumstàncies. De clau, a simple ornament de clauer.

La situació ha fet un tomb inesperat. ERC anava a la manifestació gairebé com un tràmit previ a la reconducció del seu discurs. El sector institucional i la direcció del partit optaven per una abstenció, i per intentar esgarrapar alguna coseta de la gent del PSOE que els permetés argumentar un canvi de parer de cara al referèndum a Catalunya per no posar en crisi (novament) el delicat govern tripartit. Tot i l'esforç mobilitzador d'ERC, amb una xifra de "150.000 persones segons els organitzadors" ja estaven més que contents. Sorpresa absoluta. La manifestació és un clam, un esclat popular que aplega sensibilitats, generacions i procedències diverses. "Jo sóc d'aquest país", deia l'SMS que em va enviar un amic dissabte a la tarda. Un amic que, per cert, divendres em va dir que no hi aniria. Però s'hi va apuntar.

De 150.000 persones, res de res. Dalt de l'escenari de la plaça Catalunya, Joel Joan anuncia un milió, i es queda tant tranquil. Per què? Perquè la xifra ja era secundària. La manifestació s'havia convertit en un agent molt decisiu en aquest tram final de la reforma estatutària. Una autèntica bomba política. Ho canvia tot. Agafa els partits, a excepció d'ERC, amb els pixats al ventre. CiU, que havia menystingut la convocatòria amb una certa prepotència, quedava tocada i enfonsada anímicament. Les bases no saben què dir, què fer. Cal entendre'ls, sobretot a aquells que durant la setmana passada havien llençat missatges a la seva direcció que caldria afegir-s'hi, que no es poden quedar de braços creuats. Els grans estrategues, que prenguin nota. Hi ha una cosa que se'n diu nas, i en política (com en periodisme) és fonamental.



/ comentaris: 1


# Dissabte es va ensorrar el pacte Mas-Zapatero
sgordillo | enllaç permanent | dilluns, 20 de febrer de 2006 | 10:46

La manifestació de dissabte [Jo hi era] enterra políticament el pacte de La Moncloa Mas-Zapatero per rebaixar l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya. Ha durat menys d'un mes, l'intent de desvirtuar l'Estatut del 30-S. Queda molt lluny aquell [Dissabte a La Moncloa] 21 de gener de 2006, en què el líder de CiU sacrificava l'Estatut del quadripartit a canvi d'un tracte de privilegi a Madrid com a pas previ al retorn al poder de la Generalitat. La jugada, li ha sortit malament. En canvi, Esquerra està sabent donar-li la volta. Com escrivia el 23 de gener que podia passar [A ERC li pot sortir bé la jugada] l'endemà del pacte Mas-Zapatero. El poble no accepta cap autogol, i dissabte va quedar molt clar.

Ahir, Zapatero va trucar al secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, perquè l'èxit de dissabte canviava radicalment l'escenari polític en la recta final de l'Estatut. El PSOE, el PSC, CiU i ICV queden descol·locats després del crit popular del "som una nació" per la Gran Via. Només calia escoltar les tertúlies d'aquest matí. Com canvien les coses! Aquest dilluns els tertulians no es plantejaven com forçar la sortida d'ERC del Govern, una de les preocupacions obsessives dels últims dies. La truita ha girat, i fins i tot Josep Cuní diu que no podia ser que "dos senyors decidissin modificar en set hores de dissabte" tot un Estatut aprovat pel 90% del Parlament de Catalunya. Qui t'ha vist i qui et veu!

La revolució tranquil·la de què escriu extensament avui Vicent Partal obliga Zapatero a moure's. Els socialistes no poden mantenir l'arrogància, per molt que l'encaix català els mantingui en l'ull de l'huracà espanyol. Discrepo de Francesc-Marc Álvaro, que en el seu article d'avui sosté que el "som una nació i tenim dret de decidir" és més defensiu que propositiu.

Un dels efectes positius de la mani [aquí teniu el video de VilaWeb TV] és que reforça el President Pasqual Maragall, que l'endemà mateix ja bloquejava des de Rupià. El President, després de patir el menyspreu del PSOE i del propi Zapatero, entén millor que molts d'altres el sentiment de la convocatòria. Aquest matí tothom parlar de "polisèmia", que és la manera de desviar una mica l'atenció. Igual que aquells que prefereixen dir que l'èxit de dissabte respon al cabreig generalitat amb el PP.

A excepció de Mònica Terribas, que dijous oferia un reportatge molt acurat de la organització de la mani, el tractament de la televisió pública catalana ha estat lamentable. El malestar s'ha fet sentir en alguna tertúlia radiofònica d'aquest matí. No només no la van retransmetre en directe, sinó que en l'informatiu del vespre va rebre un tractament francament secundari. Poca professionalitat o intent de silenciar-ho, no sé què és pitjor.

Resulta curiós que un col·lectiu com Contrastant, a qui ningú fa cas habitualment, hagi requerit tanta atenció aquest cap de setmana. Tant de bo es fessin ressò dels seus informes en altres ocasions, i no només quan els manifestants són independentistes, sobiranistes, federalistes o el que vulgueu. En tot cas, avui han penjat un rànquing de les grans manifestacions, que deixa en evidència l'èxit de dissabte.

Navegant per la blocosfera he trobat un parell d'anotacions interessants. La primera és del bloc Carrascla, que reivindica el paper mobilitzador dels blocs, com si fossin una nova versió dels SMS de les protestes contra la guerra de l'Iraq i contra el PP després de l'11-M. També és suggerent la reflexió del blocaire i regidor de CiU a l'Ajuntament de Barcelona Jaume Ciurana, que advoca per una recomposició de les relacions entre CiU i ERC. Curiós, després del silenci imperant a la blocosfera convergent arran del pacte Mas-Zapatero.

[Non-text portions of this message have been removed]

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML. Per tant els que
useu hotmail cal que desactiveu l'Editor RTF del Desplegable "Herramientas".
---------------------------
1).Llegeix els missatges anteriors en aquesta web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/messages
2).Apuntar-se al grup => Directament des de la web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-subscribe@yahoogroups.com
i respondre el missatge de confirmació.
3).No rebre missatges però poder enviar-los i llegirlos a la web =>
Enviar un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-nomail@yahoogroups.com
4).Rebre solament un resum diari => Cal enviar un missatge en blanc a:
catalonia-europa-digest@yahoogroups.com
5).Rebre tots els missatges en comptes del resum diari => Enviar un
missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-normal@yahoogroups.com
6).No voler saber mai més res del grup i esborrar-se’n del tot => Es pot
fer des de la web o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com
i responent el missatge posterior de confirmació.
--------------------
Atenció: aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
http://docs.yahoo.com/info/terms/