dissabte, de gener 12, 2008

[catalonia-europa] Celebren al 2008 el centenari del neixement de l'estelada

Celebren al 2008 el centenari del neixement de l'estelada

Des de fa uns dies a començat a funcionar el portal de la Comissió 100 anys d'Estelada ja que l'any 2008 és alhora un data d'aniversari doble ja que el centenari de "l'estelada original",i el 40 de la creada pel PSAN.

Redacció

Segons aquesta comissió, la data de 2008 triada per commemorar el centenari de "l'estelada" rau sobretot en la idoneïtat del moment favorable a fer-ho. Tot i que podríem sotmetre'ns al debat del rigor històric i esperar-nos deu anys més, no es comet cap falsedat científica en plantejar aquesta data i no una altra, ja que ni l'independentisme modern neix amb la creació de "l'estelada", ni aquesta té en la idea de Vicenç A. Ballester la seva veritable gènesi. Això és així perquè si bé la primera fotografia, o la més clarament visible i conservada, d'una "estelada" amb triangle i estel és de 1918, feta a Montserrat, existeix un precedent fotogràfic anterior, amb data de 1908. Es tracta d'una primigènia senyera independentista que enlloc de lluir el triangle a l'esquerra amb l'estel, du un romb al mig (es dedueix blau) amb una estrella blanca a l'interior. La fotografia, feta a París, és de la seu d'una Lliga Nacionalista Catalana, organització que fundà i presidí Salvador Díaz
i Capdevila qui en 1922 se'l veié adoptant "l'estelada" tradicional, vincle inequívoc amb la bandera de l'independentisme català.

L'any 2008 és alhora un data d'aniversari doble ja que el centenari de "l'estelada original", coincideix també amb el quarantè del canvi de l'estel gestat arrel del naixement del Partit Socialista d'Alliberament Nacional, l'any 1968. Aquest partit no fou solament l'impulsor que popularitzà aquesta bandera a partir de les organitzacions que se'n derivaren (PSAN-p, IPC, Nova falç, BEAN, JIR, CUPS, TL) o que impulsà (MDT, CSPS, Maulets, COS, CL), sinó que forjà els referents actuals de l'independentisme, avui ja unànims entre qualsevol organització que se'n reclami, com el propi terme "independentisme" (abans "separatisme"), la reivindicació de la nació completa amb la corresponent implantació de base, la terminologia de Països Catalans i la senzilla però inequívoca proclama d'"independència", com a terme clar i català de voler ser un poble lliure.

La senyera amb el triangle blau i estel blanc és l'hegemònica de l'independentisme català de la major part del segle XX. La del triangle groc i l'estel roig recull el testimoni dels seixanta anys anteriors, contextualitzant la lluita de Catalunya per la seva llibertat, en les noves lluites d'alliberament mundials encetades els anys seixanta. Així doncs, aprofitar la doble data commemorativa de 1908 i 1968 per a les dues insígnies de combat, pot ser l'oportunitat històrica per clarificar definitivament entre l'independentisme, arreu de la societat catalana i al món sencer.

Entre els objectius d'aquest centenari destaquen: la Reedició del llibre origen de la bandera independentista amb un disseny actual, pròleg d'Oriol Junqueres, noves dades, fotografies, i comentaris d'historiadors especialistes de diferents èpoques. Independència de Cuba, 1a Guerra Mundial i Comitè Pro-Catalunya, Estat Català, República Catalana del 31 i fets d'octubre del 34, guerra 1936-1939, FNC, PSAN, actualitat... L'edició de còmic editorial Casals i amb dibuixant Oriol Garcia Quera, història de l'estelada: recorregut de l'estelada des de Cuba, passa a Catalunya i l'Europa del fi de la 1a Guerra Mundial, Estat Català, Judici a Macià i el seus voluntaris, Bèlgica, Centre Amèrica, Sud Amèrica, Crida a l'Onu el 1945, FNC, PSAN, actualitat...hi ha molta cosa. L'exposició sobre els 100 anys d'estelada, i l'independentisme contemporani. L'exposició més petita per portar a les seus d'OC, ACPV, OCB i ViaFora! Xerrada o presentació a aquestes seus quant arribés l'exposició. Un
llibre de fotografies emblemàtiques/històriques amb l'estelada, a Prats de Molló el 1926, a diferents poblacions catalanes el 14 d'abril o el 6 d'octubre. Repetir la foto original de París de 1908 o les més maques de cada època... Material, samarres, txapes... Viatges, estada i materials murals internacionals commemoratius del centenari. Portar l'estelada als llocs més alts, més lluny i més emblemàtics del món. Popular. Crida als centres excursionistes i organitzacions independentistes. Fer que historiadors i intel·lectuals s'adhereixen al centenari, fent-ne referències a tertúlies de ràdio, articles de premsa... reenviament de cartes de lectors... col•laboració de l'esdeveniment de portals d'Internet de notícies, ràdios públiques, premsa i revistes nacionals, mitjançant anuncis, etc...

---------------------------------
Ask a question on any topic and get answers from real people. Go to Yahoo! Answers.

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-Els missatges d'aquest grup es pobliquen també al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
Yahoo! News

Fashion News

What's the word on

fashion and style?

Popular Y! Groups

Is your group one?

Check it out and

see.

Improvement Zone

on Yahoo! Groups

Find support & keep

New Year's goals.

.

__,_._,___