diumenge, de gener 04, 2009

[catalonia-europa] Llengua

Publicat en el blog Gazophilacium
http://lexicografia.blogspot.com/2008/12/la-naturalitat-de-les-llenges.html
 
La naturalitat de les llengües
 
Jesús Tuson 

    Els pronòstics més optimistes avancen que, a finals del segle XXI, la meitat de les sis mil llengües actuals hauran desaparegut. Els més pessimistes, però, vaticinen que la desfeta arribarà al noranta per cent. I si aquestes previsions es referissin a espècies animals en perill d'extinció, totes les alarmes s'haurien disparat, ja de fa temps, i s'estarien dissenyant estratègies conservacionistes per fer front a una catàstrofe ecològica de dimensions planetàries. En canvi, encara no s'ha estès una sensibilitat paral·lela davant del daltabaix que pot representar l'extinció massiva d'allò que més ens singularitza com a membres de l'espècie humana: la capacitat natural de ser parlants.

    Dic "capacitat natural" perquè sovint s'afirma que les llengües són un patrimoni cultural de primer ordre. I se n'oblida una característica més fonda i més essencial: les llengües són, molt especialment, un patrimoni natural. Perquè, de manera espontània (i no pas com a fruit d'una decisió voluntària o d'una planificació), els pares transmeten a la seva descendència la llengua primera, la de la màxima facilitat i comoditat, la que és viva en un territori determinat. I ho fan al marge de si aquesta llengua té la consideració legal de ser, o no, l'oficial d'un estat. Així ha estat, des de sempre, en la immensa majoria dels casos, seguint el procés natural de transmissió intergeneracional que, finalment, ha dibuixat el panorama lingüístic plural del nostre món.

    I val a dir que aquest llegat no s'ha produït per anar contra ningú; ni per ganes de ser diferents o de rebelar-se davant l'embranzida de llengües multimilionàries. Els pares no parlen amb les seves criatures, en la llengua en què ho fan, amb la voluntat de fer perviure una llengua: la transmissió és del tot natural i forma part del procés de creixement i de convivència, tant en el cas de les llengües demogràficament reduïdes, com en el cas de les que tenen centenars de milions de parlants (que tampoc es relacionen lingüísticament amb la seva prole per aconseguir un augment de les estadístiques). Cal, doncs, respectar i defensar el panorama lingüístic del nostre planeta, si volem respectar i defensar els drets de les persones que, en la seva terra de sempre, conserven el do meravellós d'haver concretat la facultat humana del llenguatge en cada parla singular, irrepetible i insubstituïble: un fragment que reflecteix a la
perfecció el tret més característic del mirall immens de la condició humana.

    En cas contrari, si els pronòstics arribessin a convertir-se en realitat, caldria que ens avancéssim en l'avaluació de la catàstrofe: centenars de milions de persones desarrelades, convertides en semiparlants; l'extensió, doncs, de la inseguretat lingüística; la generació dels avis incomunicada amb la dels néts; el desencís (potser la desesperació) de tot de pobles amb la sensació que ja no són útils, que no hi compten al mateix nivell que d'altres pobles. Tot això, encara que sigui per egoisme, també s'hauria d'avaluar des del punt de vista econòmic, si és que algú encara no és prou sensible des d'altres perspectives.

    En canvi, el reforçament del panorama lingüístic actual (arbitrats, si cal i quan calgui, els sistemes de traducció i l'aprenentatge lliure de segones i terceres llengües) contribuiria a la pau mundial i a la relació igualitària entre els individus i els pobles. Perquè no hem de voler pas una terra empobrida, mancada del senyal distintiu que ens fa sapiens.

(publicat al diari AVUI el dissabte, 13 de desembre del 2008)

(reproduït amb l'autorització de l'autor)==================================================== 
 
La FOLC denuncia per tercer any consecutiu l'informe del Departament d'EUA (Bush)
 

LLOC: consolats dels Estats Units d'Amèrica dels Països Catalans
DIA: dimarts 23 de desembre de 2008
HORA: 11.30 h
Des del 2006 la FOLC ha analitzat l'informe del Departament d'Estat del Govern d'Estats Units d'Amèrica. En l'anàlisi de l'informe aparegut el 2006 apareixia informació inexacta sobre la situació lingüística a Espanya. I la FOLC ho va denunciar entregant una carta explicativa a tots els consolats d'EUA  dels territoris dels Països Catalans.
En el del 2007 ens va complaure veure que algunes de  les informacions inexactes de la situació de les diferents llengües a Espanya s'havien corregit. Amb tot, vam creure oportú fer diversos comentaris:

Llibertat d'expressió i de premsa es menciona la Constitució espanyola  però no es mencionen en cap sentit ni els Estatuts d'Autonomia ni llurs lleis lingüístiques.
Respecte als Drets Polítics, l'informe esmenta que sembla que algunes minories lingüístiques i culturals estan ben representades, però no diu res sobre la discriminació en el Parlament i en el Senat espanyols, on les llegües espanyoles oficials altres que l'espanyol (principalment les llengües catalana, gallega i basca) hi són prohibides.
Discriminació, l'informe es refereix a una suposada discriminació contra l'ensenyament de la llengua espanyola.
L'informe tampoc diu res sobre la situació  de "minorització" de la llengua catalana
 I la FOLC ho va denunciar entregant una carta explicativa a tots els consolats d'EUA  dels territoris dels Països Catalans.
I aquest 2008 continuem trobant a faltar que:
·         Juntament amb la Constitució Espanyola, l'informe no menciona en cap sentit les obligacions legals envers el català que es deriven dels Estatuts d'Autonomia de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
·         L'informe tampoc no diu res sobre la situació quotidiana de "minorització" de la llengua catalana i els seus parlants que no poden triar la llengua que volen en qüestions com veure cinema, comprar productes de tota mena etiquetats en català, usar-la lliurement en els tribunals, ser atès en aquesta llengua en tota mena d'establiments, etc.
·         Finalment, a l'apartat 5, sobre Discriminació, es menciona l'escriptora i periodista Cristina Peri i un manifest signat per nombroses persones del món del periodisme espanyol que denunciava una suposada discriminació de l'empresa pública Catalunya Ràdiola llengua catalana» . envers aquesta escriptora per motius lingüístics, quan aquesta és l'empresa pública del govern català que té establert tant per la Llei de 1983 com per la recent Llei d'11 d'octubre de 2007, que ha substituït la de 1983, «que el seu objectiu principal és contribuir de forma decisiva a la normalització lingüística i cultural de la ràdio de Catalunya»  i que el seu treball va orientat a «difondre i promocionar
És per aquest motiu que la FOLC ha tornat a fer entrega d'una carta a tots els consolats d'EUA dels Països Catalans el dimarts 23 de desembre, a les 11.30 h, i s'ha enviat també la carta a la Secretaria de Política Lingüística i a la Secretaria d'Afers Exteriors del Departament  de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.
Tot seguit, us adjuntem la carta en català:
 Departament d'Estat del Govern dels Estats Units

 Senyors/Senyores,

Com a continuació de la nostra carta de 20 de novembre de 2007 en la qual comentàvem l'informe de 2006 sobre els Drets Humans del Departament d'Estat dels Estats Units, voldríem aprofitar l'ocasió per comentar l'informe corresponent a l'any 2007 en relació amb la protecció dels drets lingüístics dels ciutadans dels territoris en els quals la llengua catalana és cooficial (els territoris autònoms de Catalunya, País Valencia, Illes Balears).

En llegir aquest informe ens ha complagut veure que la política lingüística de normalització del català i el lliure desenvolupament de les dues llengües oficials (català i espanyol) en els territoris catalanoparlants ja no s'assenyalava com un fet que pogués conculcar els drets humans dels ciutadans del nostre país. Ens ha complagut també veure que s'ha corregit la visió errònia que constava en anteriors informes segons els quals els castellanoparlants tenien problemes per a viure i treballar als territoris on el català és la llengua pròpia històrica i cooficial. Tenint en compte que la Constitució Espanyola estableix l'obligatorietat de conèixer l'espanyol per a tots els ciutadans de l'Estat Espanyol,  difícilment seria creïble que es poguessin donar situacions de discriminació arbitrària envers la llengua espanyola i els seus parlants.
       
Amb tot, continuem trobant a faltar que, juntament amb la Constitució Espanyola, l'informe no mencioni en cap sentit les obligacions legals envers el català que es deriven dels Estatuts d'Autonomia de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. És així, doncs, que en l'apartat 3 respecte els Drets Polítics, l'informe del 2007 diu que «les minories lingüístiques i culturals tenen representació en els parlaments i participen en els partits locals i nacionals» i que «el poder governamental és compartit entre el govern central i els 17 governs regionals», però continua no mencionant tot l'entramat legal que estableix drets i deures respecte a les llengües com el català. Igualment, l'informe no menciona la discriminació que suposa que en el Parlament i en el Senat espanyols els diputats i senadors tinguin vetat l'ús de la llengua catalana.
L'informe tampoc no diu res sobre la situació quotidiana de "minorització" de la llengua catalana i els seus parlants que no poden triar la llengua que volen en qüestions com veure cinema, comprar productes de tota mena etiquetats en català, usar-la lliurement en els tribunals, ser atès en aquesta llengua en tota mena d'establiments, etc.
Finalment, a l'apartat 5, sobre Discriminació, es menciona l'escriptora i periodista Cristina Peri i un manifest signat per nombroses persones del món del periodisme espanyol que denunciava una suposada discriminació de l'empresa pública Catalunya Ràdio envers aquesta escriptora per motius lingüístics. En aquest cas es tracta d'una qüestió de condicions i perfils laborals i no pas d'un tema de drets humans. Cal saber, d'entrada, que Catalunya Ràdio és l'empresa pública del govern català que té establert tant per la Llei de 1983 com per la recent Llei d'11 d'octubre de 2007, que ha substituït la de 1983, «que el seu objectiu principal és contribuir de forma decisiva a la normalització lingüística i cultural de la ràdio de Catalunya»  i que el seu treball va orientat a «difondre i promocionar la llengua catalana»  També l'article 22.3 de la mencionada Llei estableix que «la llengua institucional per a prestar
el servei públic de comunicació audiovisual de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és el català". És en aquest sentit que la dita escriptora i periodista no complia aquests requisits de perfil laboral, imprescindibles per a aquesta empresa pública del Govern català.
Esperem que valoraran els nostres comentaris i suggeriments. A més la nostra Federació resta a la seva disposició per proporcionar tota aquella informació sobre la llengua catalana i els drets i deures lingüístics dels catalans que els pugui ser d'utilitat.
 Atentament,
 Elisenda Romeu
Presidenta de la FOLC (Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana)
 Tortosa, 22 de desembre de 2008 
 
================================================================================
Premi Linguapax 2008
S'ha obert la convocatòria dels premis Linguapax per a l'any 2008. Us convidem a fer-nos arribar les vostres propostes de candidats a la seu de Linguapax info@linguapax.org abans del 20 de gener de 2009, acompanyant-les, d'una breu ressenya biogràfica.

Els premis són un reconeixement a la dedicació de lingüistes, investigadors, docents o membres de la societat civil que s'hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística i/o l'educació multilingüe. Es valoraran especialment les candidatures de les persones que hagin contribuït a millorar la situació lingüística d'una comunitat o país.

El guanyador del premi es donarà a conèixer el 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna.

Per a més informació sobre els premis:
http://www.linguapax.org/ct/premisLPX.html

Mònica Sabata
Directora de Linguapax
 

Font:

InfoZèfir
http://www.infozefir.com

================================================================================
 
La Nit de la Cultura torna a demostrar la força de l'Obra Cultural Balear
 

Publicat en Tribuna Mallorca dimarts 23 de desembre del 2008
http://www.tribuna.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=87998&Itemid=17
 

La Nit de la Cultura torna a demostrar la força de l'Obra Cultural Balear
La Nit de la Cultura 2008 va omplir el Teatre d'Artà amb una àmplia representació del món cultural i social mallorquí. Les actuacions de Tomeu Penya, Manel, Tiu, Andreu Riera, Pep Bou, Pep Tosar i Núria Feliu varen acompanyar la XXII edició dels Premis 31 de Desembre, lliurats a les persones i entitats que hagin destacat pel seu compromís cívic i per la seva defensa del país. En aquesta ocasió els guardonats foren Gabriel Ensenyat, la sèrie documental "Memòria i oblit d'una guerra", la Fundació ACA, Josep Miquel Vidal Hernández, els Quaderns d'Història Contemporània de Documenta Balear, Melcior Comas i Miquel Barceló. A més, l'OCB va donar dos reconeixements al Voluntariat Lingüístic a Antònia Maria Mulet i a Catalina Martorell, impulsores i motors de l'OCB d'Algaida. I sengles reconeixements de mèrit a Maties Oliver, membre de Voltor,  al Cor del Teatre Principal i al setmanari Felanitx.
 
L'Obra Cultural Balear encara l'actual moment amb una situació d'optimisme, amb un important creixement en número de socis i en xarxa territorial. El discurs de Jaume Mateu va incidir en aquesta millora de l'entitat i es va solidaritzar amb Acció Cultural i amb els ciutadans valencians que no poden veure TV3. Mateu també va donar a conèixer la nova campanya Un cafè per la llengua –en el decurs de l'acte es va fer una presentació en forma d'audiovisual- i va fer una crida als polítics a liderar de bon de veres el procés de normalització lingüística. La presidenta del Consell, Francina Armengol, va recollir el guant en forma de promeses d'avanços en matèria de llengua en nom de la majoria governamental. El temps dirà si l'actual legislatura haurà significat progressos importants en l'ús social del català o si tot quedarà en paraules.
 
------------------

Bons preus i bona qualitat: http://www.adocse.com/
Citacions: http://art-de-viure.spaces.live.com/default.aspx
Pel Canvi de xip: http://wave.prohosting.com/Fortesa/
http://blocs.mesvilaweb.cat/mrocar/


__________________________________________________________________
Instant Messaging, free SMS, sharing photos and more... Try the new Yahoo! Canada Messenger at http://ca.beta.messenger.yahoo.com/

[Non-text portions of this message have been removed]


------------------------------------

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest
és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-El terme "Catalunya" s'hi usa seguint el criteri de Josep Guia al seu llibre "Es molt senzill digueu-li Catalunya": http://www.psan.net/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf
5-Els missatges d'aquest grup són reenviats automàticament i es pobliquen al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/

<*> Your email settings:
Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/join
(Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
mailto:catalonia-europa-digest@yahoogroups.com
mailto:catalonia-europa-fullfeatured@yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
http://docs.yahoo.com/info/terms/