dimecres, de gener 14, 2009

[catalonia-europa] Escàndol: Continua l'espoli CAP A SALAMANCA!!! (El govern ho fa AL REVÉS de com deia).


  Per què volen tenir tots els expedients junts? No serà que volen aprendre com repetir un genocidi?
 
 
http://panorama-actual.es/noticias/not284154.htm
 
Castellón pide explicaciones sobre el traslado de textos al Archivo de Salamanca

El concejal de Cultura del Ayuntamiento de Castellón, Miguel Angel Mulet, manifestó este martes su "sorpresa" ante una posible intención del Gobierno de trasladar al Archivo de la Guerra Civil de Salamanca los documentos correspondientes al archivo del Ministerio de Defensa en Castellón, "donde se guardan escritos, expedientes y documentos que forman parte de la historia de Castellón y de ciudadanos de esta ciudad y de esta provincia".
 
--------------------------
 
Iniciativa planteja a la subdelegació del Govern que els 13.000 expedients de Defensa de Castelló es queden en la ciutat
Els ecosocialistes han parlat avui amb el subdelegat del Govern, Antonio Lorenzo, i amb la Delegació de Defensa per demanar que la documentació siga microfilmada, deixant els originals a Castelló.
 
 Els representants d'Iniciativa a Castelló, Vicent Grau i Rosa Monlleó, han mantés avui contactes amb la Subdelegació del Govern i la Delegació de Defensa de Castelló, arran l'imminent trasllat (possiblement siga demà mateix) de més de 13.000 expedients sumaríssims d'urgència i altres documents del període franquista existent a la Delegació de Defensa de la capital de la Plana.
Segons ha estret la dirigent ecosocialista i historiadora, Rosa Monlleó, els expedients de Castelló seran remesos primerament a València on també seran enviats els d'Alacant, per posteriorment, possiblement, enviar-se tota la documentació del País Valencià a un arxiu genèric estatal.
Monlleó ha estat tot el matí mantenint contactes amb alts càrrecs del Ministeri de Defensa per ajornar aquest trasllat.
Per als ecosocialistes, traure de Castelló aquests prop de 13.000 expedients, de gran importància per a la tasca investigadora (ara mateix hi ha diverses investigacions històriques i tesis doctorals en marxa que es poden veure paralitzades), per a traslladar-los a Salamanca, crearà un greuge enorme i dificultarà molt la tasca dels estudiosos d'aquest període històric. Per eixe motiu, des de la formació s'ha demanat al subdelegat del Govern i a la direcció territorial del Ministeri de Defensa, que ajornen aquest trasllat i que es microfilmen els expedients per  a que aquests es puguen mantindre en Castelló, i s'envien a l'arxiu de Salamanca només les copies microfilmades " d'aquesta manera es compliria allò que diu de la Llei de Memòria Històrica, respecte a la creació del Centre Documental de la Memòria Històrica i Arxiu General de la Guerra Civil, que permet enviar tant originals com còpies, i així Castelló no perdria
una part del seu patrimoni documental; si algú ha d'investigar aquest període de la història recent, el més probable és que siga gent i historiadors vinculats amb les comarques de Castelló, que per tant, els seria més pràctic tindre els originals a l'abast".
Des d'Iniciativa ja s'ha anunciat que el diputat al Congrés Joan Herrera traslladarà de manera urgent aquesta petició al Govern. A més, les dues diputades d'Iniciativa a les Corts valencianes, Mireia Mollà i Mònica Oltra han presentat una proposta no de llei en què se sol·licita la devolució de la documentació valenciana ubicada a Salamanca retorne al nostre territori i que es cree l'Arxiu Històric Valencià com a capçalera del sistema arxivístic valencià.
Per als ecosocialistes, la notícia del trasllat dels expedients de la Delegació de Defensa de Castelló evidència, per una banda, la necessitat de reclamar els arxius de tots els pobles de Castelló, i d'entitats polítiques, espoliades pel  franquisme després de la guerra i enviades a Salamanca, de vital importància per a molts municipis i per als investigadors, i per l'altra, la creació immediata de l'Arxiu Històric Provincial.
Els ecosocialistes han recordat que Castelló és a hores d'ara la única capital de província sense disposar d'aquest arxiu, on podrien anar a parar, entre altres, els expedients referits que ara es volen endur a Salamanca. "Que Castelló no dispose a hores d'ara d'un Arxiu Històric Provincial ajuda a la dispersió de fons documentals, la seua desaparició i lleva força a l'hora d'exigir el manteniment de per exemple, els fons del Ministeri de Defensa. Aquestes situació és responsabilitat directa tant del Govern Central, per no destinar els recursos econòmics necessaris, com del Govern Autonòmic, per haver estat congelant la cessió d´un espai físic on ubicar aquest arxiu. Recentment, el PSOE ha rebutjat les esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat presentades per Iniciativa per destinar una partida per a la creació de l'Arxiu, com ha fet el PP amb els pressupostos autonòmics"
La demarcació provincial de Castelló no compta en l´actualitat amb cap edifici propi que albergue l´Arxiu Històric Provincial, i manca de plantilla de personal, malgrat els importants fons que custòdia (tota la documentació històrica de la subdelegació de Govern Central a Castelló, bona part de l´arxiu de la Delegació del Cadastre de Castelló, el fons de protocols notarials des de 1707, documentació d´Hisenda des de 1856, documentació valuosíssima del Govern Civil, que entre d´altres coses està permetent conèixer el nivell que va abastar la repressió franquista sobre la població de Castelló, documentació d´institucions del franquisme (secretaria general del Movimiento, sindicats...), documentació judicial de Castelló, Llucena i Nules, diversos arxius privats i una col·lecció de pergamins i manuscrits. cessions de molts ajuntaments, i un llarg etcètera).
Des d'Iniciativa no es descarta la posada en marxa d'accions en defensa del patrimoni documental de Castelló.
 
13 de gener de 2009 
Gabinet de Premsa d'Iniciativa del Poble Valencià 
 
----------------------
 
MALESTAR ENTRE UN GRUPO DE INVESTIGADORES E HISTORIADORES POR LA DECISIÓN QUE SE EJECUTARÁ MAÑANA
Trasladarán a Salamanca hasta 11.000 archivos de la posguerra de Castellón
Los documentos son los procesos sumarísimos que hubo en la provincia. La iniciativa se aplicará al amparo de la nueva Ley de Memoria Histórica.

13/01/2009 VICENTE CORNELLES 

comentarios (16)
enviar
imprimir
valorar
añade a tu blog



La documentación se aloja en la biblioteca de la Delegación de Defensa de Castellón.
FOTO: GABRIEL UTIEL MÁS INFORMACIÓN

"Un tesoro que forma parte de la historia reciente de Castellón"13/01/2009 Edición impresa en PDF

Esta noticia pertenece a la edición en papel.
Ver archivo (pdf)

La documentación relativa a los procesos sumarísimos realizados en la provincia de Castellón durante los años de la posguerra, que se guarda en la delegación de Defensa de la capital de la Plana, será trasladada al recién creado Archivo General de la Guerra Civil Española de Salamanca mañana miércoles, según ha sabido Mediterráneo.
Estos documentos suman un total de 11.000 expedientes, entre causas ordinarias y otros asuntos de carácter político en los que se detalla información, entre otros temas, de fusilamientos, ejecuciones y encarcelamientos de personas de ambos bandos en la posguerra, actividad de partidos políticos en la República, el exilio de centenares de castellonenses, el asalto a la isla de Menorca y otros aspectos relacionados con las actividades del régimen franquista en la provincia de Castellón.
Esto supone un hecho que ha provocado el malestar de un grupo investigadores e historiadores castellonenses, quienes consideran la documentación "vital y necesaria" para sus trabajos de investigación y realización de sus tesis doctorales, y cuyo traslado a Salamanca significaría "el no poder contar con esta documentación". "En la Delegación de Defensa nos han informado que mañana (hoy para el lector) será el último día de consulta de este conjunto de expedientes militares", lamentó Rosa Monlleó, catedrática de la Universitat Jaume I (UJI) de Castellón.
Monlleó explicó que "al parecer, la decisión del traslado de los sumarísimos de Castellón responde a uno de los cumplimientos de la Ley de Memoria Histórica, que obliga al traslado al Archivo de Salamanca de varia documentación sobre la Guerra Civil por toda España".
En este sentido, la catedrática de la UJI no solamente reiteraba su malestar por esta decisión, sino concretaba que "el perjuicio que para el mundo educativo puede ocasionar la medida adoptada". En esta línea, no descartó que los investigadores realicen algún tipo de acción para evitar este traslado al Archivo de Salamanca. Por su parte, fuentes de Subdelegación de Gobierno de Castellón dijeron a este periódico desconocer este extremo. 
 

__________________________________________________________
Looking for the perfect gift? Give the gift of Flickr!

http://www.flickr.com/gift/

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-El terme "Catalunya" s'hi usa seguint el criteri de Josep Guia al seu llibre "Es molt senzill digueu-li Catalunya": http://www.psan.net/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf
5-Els missatges d'aquest grup són reenviats automàticament i es pobliquen al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! News

Fashion News

What's the word on

fashion and style?

Yahoo! Groups

Stay healthy

and discover other

people who can help.

All-Bran

10 Day Challenge

Join the club and

feel the benefits.

.

__,_._,___