diumenge, de gener 07, 2007

[catalonia-europa] EL GAÈLIC PASSA PER DAVANT DEL CATALÀ A LA UNIÓ EUROPEA

http://www.radiocatalunya.ca/noticia/78/

Notícies
EL GAÈLIC PASSA PER DAVANT DEL CATALÀ A LA UNIÓ EUROPEA
07.01.2007 - 08:16

Des del passat 1 de gener la Unió Europea compta amb 23 llengües oficials, després de la incorporació del búlgar, el romanès i del gaèlic-irlandès, aquest últim idioma cooficial de la República d'Irlanda,estat comunitari des del 1973, però que fins fa dos anys no havia demanat el reconeixement d'aquesta parla a Europa. El gaèlic és, de llarg, la llengua amb menys parlants efectius que assoleix rang de plena oficialitat a la Unió Europea, prenent aquest lloc al maltès, que utilitzen els 400.000 habitants d'aquesta illa mediterrània.
Es calcula que l'irlandès és la llengua materna d'unes 75.000 persones a la República d'Irlanda i unes 250.000 estan en condicions d'utilitzar-lo. A Irlanda del Nord l'usen amb certa freqüència unes 160.000 persones. Segons la constitució de l'Estat irlandès, el gaèlic es reconeix com a «primera llengua oficial» per damunt de l'anglès que, en la pràctica, s'ha consolidat com la llengua majoritària d'ús al país.

No està escrit enlloc que les llengües oficials de l'Europa comunitària hagin de ser per força les oficials dels estats que la integren, tal com argumenten els contraris a que català, basc i gallec siguin reconeguts. El cas del gaèlic ho demostra. Oficial a Irlanda, no ho era plenament a Europa perquè mai ho havia sol·licitat el Govern d'aquest país. Amb tot, sí que ha gaudit sempre d'un cert tracte de favor per part de les diverses institucions comunitàries, que permetien als ciutadans de parla gaèlica adreçar-se per carta al Parlament Europeu, els comisariats i el Defensor del Poble Europeu amb la seva llengua i també obtenir traduccions dels tractats de la Unió si ho demanaven.

Informa: EL DEBAT.CAT

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Els missatges d'aquest grup es pobliquen també al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
SPONSORED LINKS
Yahoo! News

Fashion News

What's the word on

fashion and style?

Yahoo! TV

A new season in L. A.

Watch

The Apprentice.

Yahoo! Groups

Start a group

in 3 easy steps.

Connect with others.

.

__,_._,___