dilluns, de gener 01, 2007

4000 persones es manifesten a mallorca sota el lema: som una nació, autodeterminació!

Sent: Monday, January 01, 2007 9:07 AM
Subject: 4000 persones es manifesten a mallorca sota el lema: som una nació, autodeterminació!

4000 persones es manifesten a mallorca sota el lema: som una nació, autodeterminació! PDF a/e
esteladaAhir a la tarda tingué lloc a Mallorca la tradicional manifestació convocada des de la Plataforma 31 de Desembre, que aplega a una quinzena de col·lectius i organitzacions i on enguany hi destacava la presència d’Alternativa Esquerra Unida-Verds a través de la materialització del Bloc per Mallorca amb el Partit Socialista de Mallorca (PSM).

Més enllà, enguany la convocatòria cobrava especial importància per la proximitat de les properes eleccions municipals i autonòmiques per al maig del 2007 així com per les recents problemàtiques al voltant dels casos de corrupció a Andratx que han esquitxat el govern de Jaume Matas a partir del seu conseller d’interior José Maria Rodriguez, forçat a compàreixer davant del parlament insular.

Al voltant d’unes 4000 persones, segons diverses de les entitats convocants, s’aplegaren al Passeig del Born des de poc abans de les sis de la tarda rere la pancarta amb el lema “Som una nació: Autodeterminació”, en relació a tot el procés de reformes estatutàries que en el cas de les Illes Balears ha culminat amb l’aprovació a Madrid d’un nou estatut per part dels dos grans partits d’obediència espanyola.

La manifestació començà a caminar a dos quarts de set de la tarda en un ambient reivindicatiu des del Passeig del Born fins a la popularment coneguda com a Plaça dels Patins. Aquesta fou encapçalada per un seguit de persones representatives de les diferents organitzacions convocants així com per l’eurodiputat eivissenc Bernat Joan. Rere la pancarta unitària es situaren diferents entitats com Esquerra i les seves joventuts (JERC), amb respectives pancartes al·lusives a la independència dels Països Catalans.

Enguany, però, cal destacar el debut del Bloc per Mallorca, nascut el juliol d’enguany després d’unes llargues converses per tal de superar l’estancament patit per part de les diverses organitzacions de l’esquerra nacional a Mallorca i a esdevenir la casa comuna de totes aquelles persones que defensin la identitat mallorquina i catalana a través de polítiques socials progressistes. Sota el lema “en BLOC cap a l’autodeterminació”, un públic familiar i heterogeni amb una destacada presència de banderes del PSM, històrica formació vinculada a la cita, realitzà el tradicional recorregut pel centre de Ciutat.

D’altra banda, Maulets i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) tancaren la marxa sota el lema “Terra, llengua i cultura: el jovent seguim lluitant!”, amb accions al llarg del recorregut i la lectura d’un manifest propi, tancant un mes carregat d’activitats arreu de la geografia mallorquina. Segons militants d’ambdues entitats, es valora molt positivament el funcionament d’enguany de la marxa. En aquest sentit, cal destacar que enguany l’organització juvenil revolucionària disposa de tres assemblees actives a l’illa i que per primera vegada el SEPC pren el relleu a l’antecessora Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC) a les aules mallorquines.

Més enllà, es pogueren veure moltes cares conegudes de l’activisme polític, cultural, lingüístic i en defensa del territori a Mallorca, així com ara d’entitats com el Grup Blanquerna, en ple procés de reflotament després d’uns anys de certa inactivitat i que organitzà unes concorregudes jornades del Seminari Blanquerna a Cala Millor a finals d’octubre, del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament- Intersindical (STEI-i), que ha assolit uns excelents resultats en les recents eleccions sindicals a funció pública i a ensenyament públic o bé de l’entitat Sa Sargantana, que agrupa als i les mallorquines residents a Catalunya i que, entre d’altres, han impulsat destacades mobilitzacions en defensa del territori a Barcelona. També s’hi deixaren veure, com cada ay, moltes persones vinculades a les potents Grup Ornitològic Balear (GOB) o bé de l’Obra Cultural Balear (OCB).

La manifestació finalitzà sense incidents a la Plaça dels Patins, després de la lectura del manifest per part de Manel i Pere Joan Martorell, tamborilers de Cort recentment expulsats del seu lloc de treball per l’equip de govern del Partido Popular arran de la seva participació en el moviment antiespeculatiu de Ciutat. En aquest, ambdós músics repassaren les principals i recents problemàtiques a Mallorca: agressions contra la llengua i cultura catalanes, depredació incontrolada del territori amb finalitats especulatives, institucionalització de la corrupció i la xarxa clientelar i caciquil a les administracions públiques i la conseqüent persecució política a les entitats i moviments socials crítics.  Decret de Trilingüisme del conseller Fiol, el recent “cas Andratx”, la clausura del local universitari del SEPC, la destrucció del monestir de la Real i el seu entorn natural, la polèmica amb la piscina il·legal de Pedro J Ramirez a la Costa dels Pins o bé l’avançada del qüestionat segon cinturó a Palma, són algunes de les denúncies concretes que es formularen.

A la mateixa plaça, tingué lloc el posterior concert d’Al-Mayurqa, Betagarri i Oprimits, en un marcat ambient festiu i reivindicatiu. A falta de valoracions en profunditat, diferents persones vinculades a l’organització de la diada s’han mostrat satisfetes per un lleuger augment de participació en les mobilitzacions i pel desenvolupament general de les activitats previstes, tot lamentant altra vegada la parcialitat informativa dels mitjans de comunicació i la voluntat provocadora dels governs del PP, obcecat en reduïr les activitats promogudes al marge de les institucions com a activitats marginals i potencialment perilloses. En tot cas, existeix coincidència en la necessitat de continuar treballant i en la importància de desplaçar el PP de les institucions mallorquines.

Paral·lelament, tingué lloc l’ofrena floral a Jaume I a Plaça d’Espanya, organitzada des de la corporació municipal i on un seguit d’associacions, organitzacions i entitats homenatgen la figura de Jaume I. Com cada any, i enmig d’un fort dispositiu policial intimidatori destinat a identificar discrecionalment les persones assistents a l’acte, l’independentisme mallorquí s’aplegà per a xiular a aquelles entitats i organitzacions oportunistes que al marge de l’ofrena promouen l’espanyolització i desvirtuació de la Diada en un clar intent de negar la catalanitat de Mallorca. Alhora, aquest espai esdevé també una oportunitat per a denunciar les pràctiques nepotistes i/o corruptes del seguit de regidors i regidores de l’equip de govern encapçalat per Catalina Cirer.

En una situació de major tensió que no pas les darreres diades, en bona part alimentades per entitats espanyolistes com ara el Círculo Balear arran de l’atemptat a l’aeroport madrileny de Barajas, la policia espanyola dispersà per la força als i les concentrades sense més incidents remarcables.