diumenge, de gener 29, 2006

[catalonia-europa]Perjudica les classes socials més febles

LA REFORMA ESTATUTÀRIA // ELS REPUBLICANS >> ENTREVISTA AMB JOSEP-LLUÍS CAROD-ROVIRA, PRESIDENT D'ERC
"El pacte CiU-PSOE perjudica les classes socials més febles"


A l'espera Carod-Rovira, dijous passat a l'oficina parlamentària d'Esquerra. Foto: JULIO CARBÓ




CARLES PASTOR / TONI SUST -BARCELONA- El Periódico - edició impresa

CÀRRECS: PRESIDENT DEL GRUP D'ERC AL PARLAMENT I DEL PARTIT
NAIXEMENT: CAMBRILS, 1952
ESTUDIS: LLICENCIAT EN FILOLOGIA CATALANA PER LA UB
TRAJECTÒRIA: CONSELLER EN CAP DE LA GENERALITAT DEL DESEMBRE DEL 2003 AL GENER DEL 2004. SECRETARI GENERAL D'ERC DEL 1996 AL 2004

El president d'ERC administra amb aparent serenitat la incòmoda situació en què ha deixat el seu partit el pacte entre CiU i el Govern per tancar la negociació de l'Estatut. En culpa Artur Mas, però es mostra comprensiu amb José Luis Rodríguez Zapatero.

--¿Amb qui està més irritat, amb Mas o amb Zapatero?
--No és irritació. Hi ha una doble sensació. El desconcert inicial va deixar pas a la decepció. Desconcert per la precipitació amb què es van fer les coses. Pensava que hi hauria una trobada entre Mas i Zapatero però que seria a partir de diumenge, no dissabte el 21 de gener, després d'una reunió llarguíssima d'un comitè federal intens del PSOE. Decepció pel que s'ha pactat. Ja no és l'Estatut que va aprovar el Parlament. És una altra cosa.

--¿Què és el que s'ha perdut?
--L'Estatut tenia bàsicament dos objectius: posar fi a la discriminació de Catalunya en finançament i el pas de l'Espanya unitària a l'Espanya plural. En vista del que s'ha pactat, ja no són aquests els objectius. Els que han pactat aquest finançament no han pensat que no tothom pot pagar una escola privada als seus fills ni tenir sanitat privada ni obrir un fons de pensions. Això perjudica les classes socials més febles.

--¿No exagera?
--Si ara no tenim recursos per afrontar les competències actuals, ¿com ho farem amb noves competències? Pel que fa a la nació, hi ha coses que no són quantificables. Era l'oportunitat que el discurs de l'Espanya plural tingués credibilitat. Ni això ha estat possible. Si amb la millor conjuntura --no hi haurà un president millor que Zapatero--, només s'arriba fins aquí, no sé si valia la pena el viatge.

--Els seus rivals assenyalen que ERC estava disposada a acceptar el mateix que CiU abans que ho pactés Mas.
--Això és mentida. Hem treballat com ningú per l'Estatut. No vam acceptar mai que la definició de nació estigués al preàmbul, i és de vergonya que a aquestes altures hàgim d'explicar la diferència entre Estat i nació. Pel que fa al finançament, CiU no va plantejar mai el concert, encara que ho digui, i el que ha pactat no té res a veure ni amb el concert ni amb el que es va aprovar al Parlament. ¿Què farem d'aquí a dos anys, quan comencin les dificultats? ¿Dir que necessitem un altre sistema de finançament? ¡Però si n'acabem de fer un!

--¿ERC no està condemnada a votar sí a l'Estatut?
--Jo ja vaig advertir que si votàvem un Estatut que no ens agradés, ho diríem. No enganyarem la gent. No es pot sortir a dir que aquest no és un Estatut rebaixat, que és potentíssim i que no passi res.

--Costa pensar que ERC demani el no en el referèndum de l'Estatut.
--Fins fa una setmana no se m'hauria acudit pensar-ho. Diem no a l'acord Mas-Zapatero. No podem votar sí. I hi ha moltes maneres de no votar sí. Encara que dissabte passat no va acabar la història de l'Estatut. Vull agrair les paraules de Maragall de dijous quan va dir que mentre un sol dels partits que van votar a favor de l'Estatut al Parlament segueixi insatisfet, el debat està obert. No podríem votar en contra dels articles que considerem positius, però si els dos pilars són torpedinats, no podrem recolzar l'Estatut.

--¿No va trobar a faltar que Maragall intervingués davant el pacte amb CiU, sabent que era dolent per a ERC?
--Cada u ha donat prioritat als seus interessos. I els d'ERC no són els mateixos que té el PSC.

--¿I els interessos de Zapatero són els del PSC?
--Sovint, no. I encara està més clar que els interessos del PSOE no sempre són els de Maragall.

--¿S'arruïnarà l'esforç de fer d'ERC un partit clàssic?
--Se sabrà quan hi hagi eleccions.

--¿Podem arribar al referèndum de l'Estatut amb posicions contradictòries en el tripartit?
--No serà una situació fàcil però ja ens va passar amb la Constitució europea. S'ha de veure què penalitza la gent. Potser la gent no sap què és el fons de suficiència, però veu quan li prenen el pèl. Una part de la societat catalana no es pot quedar òrfena quan, un cop més, uns sectors de la classe dirigent del país han acceptat un Estatut de rebaixes.

--¿ERC ho veu tot acabat?
--Vam quedar molt sorpresos quan vam saber que nosaltres, que no l'havíem pactat, érem els primers a conèixer, dilluns, el text de l'acord de finançament. Mas no coneixia el que havia pactat. I també al sentir CiU adjudicar-s'ho tot, quan el PP i CiU, per aquest ordre, són els que
Al Parlament Carod, a la Cambra catalana. Foto: JULIO CARBÓ



han aportat menys a l'Estatut. En els aspectes fonamentals hi ha molt poc marge de maniobra, si és que n'hi ha. Però mantenim les portes obertes fins a l'últim segon.

--¿No creu que si Zapatero, amb el seu acord amb Mas, vol llançar un missatge de moderació, l'actitud d'ERC l'ajuda a aquest objectiu?
--Sí. No és el mateix pactar amb qui vol la independència de Catalunya que amb algú que hi està en contra. Perquè Convergència i Unió hi està en contra.

--La col.laboració amb Zapatero serà des d'ara, diu vostè, tema a tema, llei a llei.
--S'ha de distingir. Nosaltres vam fer possible el Govern català: és tan nostre com ho és dels altres. No sortirem del nostre Govern. Si algú vol ser president que guanyi per majoria absoluta o bé que es guanyi un pacte. Mentrestant, Catalunya té un president i una majoria estable, que garantirem.

--¿I a Madrid?
--Madrid és una altra cosa: no estem lligats per cap pacte. També sabem, i aquesta és la frustració permanent, que val més el PSOE que el PP, i Zapatero que Ibarra. Amb Zapatero hi ha cordialitat absoluta, franquesa. Però no estem lligats per cap pacte. Hi ha lleis que algú haurà de tirar endavant, com la de la dependència. ¿Amb qui ho farà? ¿Amb qui opta per un model privatitzat?

--¿Ha demanat explicacions a Zapatero per no complir la promesa de respectar l'Estatut que aprovés el Parlament?
--Jo em rebel.lo contra la visió del 'ja se sap'. No admeto que la política sigui així. Suposo que les seves eren unes declaracions fetes en un context en què ningú pensava que hi hauria canvi de Govern, i que tenia una confiança excessiva en l'acceptació de la diversitat nacional. Una cosa és Catalunya i Euskadi. Andalusia, Galícia i part de les Castelles són una altra cosa. I després hi ha Madrid. Madrid és molt dur. Hi ha molta gent d'inspiració franquista. Molta. Entenc la situació de Zapatero. L'assetgen als mitjans. Té tot el PP en contra, i part del PSOE. Suposo que així és difícil complir determinades promeses.

--¿La direcció d'ERC està totalment unida sobre l'Estatut?
--Hi ha matisos d'intensitat i una sensació clara: aquest Estatut és el nostre. Ens hi hem bolcat en cos i ànima, hem fet més esforços que ningú, era la il.lusió de la nostra vida des del 1979. Hi ha qui només pensa en si serà president de la Generalitat d'aquí a dos anys. Nosaltres pensem en com serà Catalunya d'aquí a 25 anys, quanta gent viurà aquí, a què es dedicarà. Són concepcions diferents de la política.

--¿Retornarà l'independentisme a la primera línia d'ERC?
--Hem d'aprofitar l'energia de la mobilització de la gent que diu no perquè creixi el suport a Esquerra i que, en un futur Govern, puguem forçar els canvis institucionals que siguin, per la via estatutària o per la constitucional.

--Esquerra ja sabia que hi hauria rebaixes.
--Evidentment. Per exemple, l'article que diu que Espanya és un estat plurinacional és un error. Nosaltres no podem definir Espanya, de la mateixa manera que jo no admeto que Espanya em digui el que sóc. No som tan ingenus per pensar que la integritat literal era el que entraria en vigor. Però no pensàvem que es cauria tan baix.

--¿Entreveu un possible acord PSC-CiU al Govern?
--Quan veig el protagonista d'aquest pacte de rebaixes, Artur Mas, parlant amb tics d'arrogància formal, em faig algunes preguntes. ¿S'imaginen el PSC votant un candidat de CiU a la presidència? Jo no. De cap manera. ¿Amb qui pensa formar govern Artur Mas? Amb nosaltres no serà: dedica més temps a carregar contra ERC que a defensar el que ha firmat. Només els queda el PP.

--¿I un president del PSC amb conseller primer de CiU?
--Això és més complicat. Però més enllà del que recolzi l'establishment, hi ha les bases electorals. I no és que les socialistes i les convergents sentin passió mútua.

Noticia publicada a la pàgina 17 de l'edició de 28/1/2006 de El Periódico - edició impresa Per veure la pàgina completa, descarregui l'arxiu en format PDF

[Non-text portions of this message have been removed]

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML. Per tant els que
useu hotmail cal que desactiveu l'Editor RTF del Desplegable "Herramientas".
---------------------------
1).Llegeix els missatges anteriors en aquesta web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/messages
2).Apuntar-se al grup => Directament des de la web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-subscribe@yahoogroups.com
i respondre el missatge de confirmació.
3).No rebre missatges però poder enviar-los i llegirlos a la web =>
Enviar un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-nomail@yahoogroups.com
4).Rebre solament un resum diari => Cal enviar un missatge en blanc a:
catalonia-europa-digest@yahoogroups.com
5).Rebre tots els missatges en comptes del resum diari => Enviar un
missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-normal@yahoogroups.com
6).No voler saber mai més res del grup i esborrar-se’n del tot => Es pot
fer des de la web o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com
i responent el missatge posterior de confirmació.
--------------------
Atenció: aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
http://docs.yahoo.com/info/terms/