dimecres, de gener 18, 2006

[catalonia-europa]Nació és més que una paraula

per Vicent Partal
http://www.vilaweb.com/www/mailobert?id=1703720
DIMECRES, 18/01/2006 - 06:00h
Nació és més que una paraula

La negociació de l'estatut té el seu ham principal en els (greus) problemes econòmics i financers del país. A termini mitjà la fiscalitat és la qüestió clau, perquè o s'arregla aquesta situació o acabarem molt malament. Ara, a llarg termini no hi ha color: la qüestió substancial és el concepte de nació. Si Espanya reconeix la nació catalana, les conseqüències de tot ordre, però especialment jurídiques i internacionals, seran enormes.

No és igual, sobretot en l'escena internacional, ser una nació reconeguda o no ser-ho. I en la mesura que l'estatut és una llei bàsica (també) de l'estat espanyol, el reconeixement valdrà a nivell internacional. Si Espanya ens reconeix, ningú no ens ho negarà.
Dit això, tenen raó, a efectes interns, aquells qui afirmen que, si aquest reconeixement sols figura al preàmbul no té valor jurídic real. Però també en tenen aquells qui afirmen que, en l'àmbit internacional, tant és que conste al preàmbul com al text. En tot cas, cal que hi figure, perquè ens hi juguem una bona part del futur.

Vicent Partal
director@vilaweb.com

http://www.vilaweb.com/www/noticia?p_idcmp=1705491
DIMECRES, 18/01/2006 - 17:32h
El Parlament Europeu prohibeix a l'eurodiputat d'ERC, Bernat Joan, parlar en català
Ja havia repartit la traducció en anglès del que havia de dir
L'eurodiputat d'ERC, Bernat Joan, ha començat parlant en català en una intervenció avui a la tarda en el ple del Parlament Europeu, però ha estat interromput per un dels vicepresidents de l'eurocambra, el portuguès Manuel Antonio dos Santos, tot i haver repartit la traducció en anglès. Dos Santos l'ha advertit que si continuava en català no hi hauria traducció simultània ni les seves paraules constarien en les actes del Parlament.

Efectivament, en el moment que el vicepresident de la cambra ha interromput Joan, els traductors també han deixat de fer la seva tasca, que fins aleshores havien dut a terme amb normalitat, segons que ha explicat ERC. Joan ha lamentat en portuguès que la decisió no respongués a motius tècnics sinó polítics.

Per cert que la mesa del parlament va ajornar dilluns passat, per tercera vegada consecutiva, la decisió sobre la utilització del català en les sessions plenàries del Parlament Europeu.

http://www.esquerra.org/web_nova/php_admin/inici.php?seccio=Noticies&num_article=4325
Dimecres, 18 de gener de 2006

Esquerra exigeix la inclusió de l'Europa dels Pobles per fer realitat la Constitució Europea

En una intervenció aquesta tarda al Ple d'Estrasburg, l'eurodiputat Bernat Joan ha estat interromput per parlar en català malgrat haver facilitat la traducció en anglès a les cabines d'interpretació.

Joan ha estat interromput per un dels vicepresidents del Parlament (el portuguès Manuel Antonio dos Santos), qui l'ha advertit que si continuava en el seu idioma no hi hauria traducció simultània ni les seves paraules constarien en les actes del Parlament. Prèviament, l'eurodiputat havia facilitat als intèrprets una còpia de la seva intervenció escrita en anglès perquè la poguessin traduir (cosa que estaven fent amb tota normalitat fins la interrupció del vicepresident) i, per això, Joan ha lamentat (en portuguès) que aquesta decisió no respongués a motius tècnics sinó polítics.

Joan ha fet aquesta intervenció durant un debat al voltant del futur del Tractat constitucional i els continguts de l'actual període de reflexió que s'ha imposat la Unió Europea abans de trobar una sortida a l'actual 'impàs'. Cal recordar que la Mesa del Parlament va posposar aquest dilluns, i per tercera vegada consecutiva, la decisió sobre la utilització del català en les sessions plenàries del Parlament Europeu.

L'eurodiputat ha demanat que el Tractat Constitucional sigui "modificat de manera substancial" si es vol que el projecte constitucional sigui algun dia realitat. Joan ha advertit que, perquè això sigui possible, cal tenir en compte les nacions sense estat i les regions constitucionals, ja que "sense tenir en compte la dimensió de l'Europa dels Pobles, sense Escòcia, Gal·les, Flandes, el País Basc o els Països Catalans, no tenim tots els agents necessaris en el procés de construcció europea".

Joan, per tal de millorar l'actual Tractat Constitucional, ha proposat "fer-lo acceptable per als independentistes escocesos, bascos o catalans", que s'hi inclogui "el nivell de l'Europa dels Pobles i el principi d'autodeterminació, que ha estat a la base de la llibertat nacional de molts dels nous membres de la Unió Europea, després de la caiguda del mur de Berlín".

L'eurodiputat eivissenc deixa clar que els catalans som profundament europeistes: "Érem profundament europeistes molt abans que Espanya s'involucrés en el procés de construcció Europea. Vèiem el nostre horitzó nacional en una Unió Europea molt abans que aquesta fos concebuda pels pares d'Europa. I justament per això hi volem participar directament, sense intermediaris".

[Non-text portions of this message have been removed]

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML. Per tant els que
useu hotmail cal que desactiveu l'Editor RTF del Desplegable "Herramientas".
---------------------------
1).Llegeix els missatges anteriors en aquesta web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/messages
2).Apuntar-se al grup => Directament des de la web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-subscribe@yahoogroups.com
i respondre el missatge de confirmació.
3).No rebre missatges però poder enviar-los i llegirlos a la web =>
Enviar un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-nomail@yahoogroups.com
4).Rebre solament un resum diari => Cal enviar un missatge en blanc a:
catalonia-europa-digest@yahoogroups.com
5).Rebre tots els missatges en comptes del resum diari => Enviar un
missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-normal@yahoogroups.com
6).No voler saber mai més res del grup i esborrar-se’n del tot => Es pot
fer des de la web o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com
i responent el missatge posterior de confirmació.
--------------------
Atenció: aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
http://docs.yahoo.com/info/terms/