dimarts, de gener 24, 2006

[catalonia-europa] Saul Gordillo: President Pujol: Qui s'ha fet l'autogol?

President Pujol: Qui s'ha fet l'autogol?
sgordillo enllaç permanent dimarts, 24 de gener 03:08

Ja la tenen. Aquesta és la foto que perseguien. Uns i altres. A Madrid, aquest dilluns han respirat tranquils. Els elogis cap a CiU eren tan desmesurats que només podem fer una cosa: desconfiar. Un acord que agrada a Rodríguez Ibarra i Josep Piqué (per citar-ne només dos) no pot ser, mai de la vida, el pacte polític per a un Estatut potent i ambiciós com desitjàvem.

Que Pedro J. digués ahir que l'operació de Rodríguez Zapatero desmarcant-se d'ERC i captant CiU és "brillant" també vol dir que els espanyols s'han sortit amb la seva. Una vegada més.

La foto de Mas i Duran amb ZP a La Moncloa no compensa la decepció que ahir expressaven les bases de la federació nacionalista, que no ho podien dissimular. Fer enrabiar Carod i Puigcercós tampoc és bon negoci. Visca la multilateralitat, visca la divisió i el campi qui pugui negociador del quadripartit català!

Si la baixada de pantalons amb el terme "nació", només s'explica a canvi de 4.320 milions d'euros, segons informa el diari Avui a portada, és ben bé que hem renunciat a l'Estatut aprovat al Parlament per "quatre rals", com diria Carod. M'expliquen que 4.320 milions representen una reducció del dèficit fiscal català del 2,2% respecte el PIB, en el millor dels casos. Pot ser una miserable reducció del 0,9% del dèficit fiscal, perquè dependrà de la desaparició o no del fons de suficiència. Entre 4.320 i 1.500 milions, en funció del fons de suficiència. Aquest és el preu de la baixada de pantalons?

ERC planta avui Zapatero

Avui els republicans no aniran a fer el numeret a La Moncloa. Un gest que va en la línia de fer-se els dolguts i de no perdre la dignitat. I, de passada, que pretén mantenir la negociació fins allà on es pugui tibar de la corda amb els socialistes espanyols. Hi ha recorregut en matèria de justícia, competències i finançament. De la "nació", Pérez Rubalcaba ja va dir anit a "La nit al dia" de TV3 que poc hi havia a fer. Plantar Zapatero l'endemà que el president es presti a cedir-li un protagonisme a CiU que només persegueix debilitar el tripartit català i reobrir el debat de l'avanç electoral a Catalunya, és una decisió dels republicans que pot apuntar una estratègia de distanciament amb el PSOE. Un distanciament que les bases republicanes i alguns nacionalistes atrets últimament pels èxits d'Artur Mas interpretaran amb complicitat.

El PSC catalanista anima ERC

Ahir al matí, mentre els republicans celebraven la seva executiva nacional, entre uns que volien trencar-ho tot i d'altres que cridaven a la calma, els telèfons mòbils d'alguns dirigents anaven rebent SMS de dirigents del PSC que els convidaven a no precipitar-se i aguantar. L'ànima catalanista del PSC prefereix mantenir el Tinell, així com els inombrables pactes d'esquerres als ajuntaments. Que una mala jugada del PSOE no posi en perill el tripartit català ni els governs que ostenten arreu del país, deurien pensar els socialistes que enviaven missatges de tranquil·litat als republicans.

ERC planta avui Zapatero

Un cop venut l'acord PSOE-CiU amb elogis per part dels mitjans de la sociovergència, que són els que tallen el bacallà, per dir-ho ras i curt, entren en la fase de la contracrònica, de l'anècdota, dels detallets. Ho recull molt bé el periodista Juan Varela. Literatura i molt de color per amanir i humanitzar el nuviatge entre Zapatero i Mas. Un enamorament que ha desembocat en casament sobtat, i més d'un ja comença a mirar si la núvia fa panxeta no fos cas que s'hagin casat de penal. Ja m'enteneu...

La blogosfera desprèn rebuig

M'he distret una bona estona pels blocs dels polítics del país, més que res per saber com havien digerit l'acord. El vicreprimer secretari del PSC Miquel Iceta li llença una floreta a Manuela de Madre, tot dient que aquest Estatut té "molt pares però només una mare, la Manuela". És divertit. Va en la línia de la generosa campanya mediàtica que la maquinària socialista ja deu tenir en marxa, enganxines incloses. Un exemple és el tinent d'alcalde de Mataró Ramon Bassas o l'alcalde de la ciutat, Juan Antoni Baron, que explica com es va assebentar de la notícia. Desenganyem-nos. Per als socialistes, la reunió ZP-Mas ha estat un respir. Encara que posi en entredit el tripartit, és el punt i final d'un culebrot que els esgotava especialment, als dirigents del PSC i a la seva militància menys catalanista, que no és poca.

Que la foto d'ahir no acaba de fer el pes als militants de Convergència és evident. Només cal fer un repàs als blocs de l'òrbita nacionalista. Només Roger Pons i el regidor barceloní Jaume Ciurana justifiquen la precipitació d'Artur Mas. En canvi, els blocs convergents L'Argumentari català i Cimera Extraordinària no dissimulen una certa decepció, inclús alguna crítica directa al líder.

La reacció més enèrgica i unànim, lògicament per carregar-se la maniobra de CiU, la trobo entre els blocaires republicans. Des del líder de les JERC Pere Aragonès fins al mataroní Joan Safont, el regidor de Cabrils Francesc Ponsa, el pinedenc Hèctor Montero, l'osonenc Jordi Casals o els barcelonins Gerard Coca i Daniel Casanovas.

El secretari d'Organització d'ICV Màrius Garcia també es rebel·la contra la caiguda en desgràcia del terme "nació", mentre que a l'altre extrem hi trobem el diputat del PP al Parlament Daniel Sirera.

L'autogol

Per acabar, voldria preguntar al President Jordi Pujol què ha passat que nosaltres no sapiguem per justificar la contradicció de CiU. Quina pel·lícula ens hem perdut, a part del soroll de sabres i de les pressions polítiques i mediàtiques, per justificar que l'anunciat i criticat "autogol nacional" que deia el fundador de Convergència l'acabi marcant, i per l'escaire, la pròpia federació nacionalista. Potser les cares de pomes agres de Pujol i Duran de diumenge ens fan sospitar, però tampoc estaria malament saber què justifica la hipoteca per a tota una generació que es quedarà amb "estatutet" i que aspirava a Estatut amb majúscules. Començant per mi.


/ comentaris: 1

# A ERC li pot sortir bé la jugada
sgordillo enllaç permanent dilluns, 23 de gener 03:00

Si Esquerra és hàbil, li pot donar la volta a un panorama advers. Pot passar de la ràbia de qui se sent enganyat per la parella a la fredor del càlcul i l'anàlisi a mig termini. La sociovergència mediàtica, és a dir, els grans mitjans, han jugat a l'acord POSE-CiU com la salvació de l'Estatut. És una bona notícia en la mesura que es va concretant el final del culebrot estatutari, del qual ja estem una mica tips ciutadans en general, i polítics i periodistes en particular.

Però el pacte de La Moncloa entre Zapatero i Mas és un frau a l'esperit de l'Estatut aprovat el 30 de setembre de 2005 al Parlament de Catalunya. Malgrat que Mas i Maragall es fessin eufòrics aquella foto abraçats, la imatge col·lectiva de tots els diputats del quadripartit cantant "Els Segadors" el dia que s'aprovava la reforma estatutària tenia una força i una càrrega d'unitat i ambició nacional que no la pot tenir, de cap de les maneres, la foto que aquest migdia s'aniran a fer a La Moncloa Mas i Duran amb el president espanyol. CiU ha anat a la seva, i s'ha evidenciat excessivament. Per caure simpàtic al PSOE i buscar complicitats de cara a futures enteses, ha donat la sensació que ha pesat més l'estil pactista de Duran que no pas l'estil més reivindicatiu de Mas i el seu "pinyol".

Crec que l'estratègia mediàtica els patina, a la federació nacionalista. Els va sortir molt bé el passat setembre, però ara s'han avançat massa a la jugada. Han claudicat a l'últim dels ultimàtums del PSOE, amb aquell comitè federal de dissabte al matí encara calent. Mas posa en risc la imatge de sobiranista que havia guanyat les últimes setmanes i mesos. Ho posa en risc perquè ahir no va tornar de Madrid amb cap Estatut potent sota el braç, amb cap xifra d'inversió o d'ingressos per vendre, amb cap titular espectacular per donar. Pacte a canvi de què? A canvi de buscar els equilibris literaris en el preàmbul per negar l'evidència que Catalunya és una nació? A canvi d'una agència tributària pròpia que no recaptarà tots els impostos a Catalunya? A canvi de reduir modestament el dèficit fiscal? M'esperava més, sincerament. La matinada de dissabte a diumenge semblava que estaríem davant d'un gran pacte. Aquest diumenge a la tarda, s'han ensorrat les expectatives. Sí, tindrem Estatut. Però quin Estatut? L'Estatut que farà trempar la generació dels que ara oscil·lem la trentena d'anys? No ho crec, vaja.

És per tot això que crec que ERC té un cert marge de maniobra per treure'n profit polític. CiU ja ha dit sí. Ara ERC pot allargar la negociació i estirar alguna millora, amb contingut que sigui fàcilment vendible. Si la baixada de pantalons amb el terme nació (és fora de l'articulat, i al preàmbul hi apareixeria molt forçadament) no té retorn, els republicans s'hi han de posar forts amb el finançament. Han d'aprendre la lliçò de CiU del setembre i saber posar-se bé per aparèixer en la photo finish com els que han pujat (encara que sigui modestament) el llistó nacional. Una manera de reivindicar-se com els garants de l'Estatut aprovat aquí. Uns defensors del país contra les tisores que Moncloa i Ferraz saben fer anar tant fàcilment.

Tres perles

1. M'ha fet gràcia que Maragall parlés de la seva teoria de les dues efes. "Uns es fan la foto i altres fan la feina." Una afirmació irònica, perquè els companys de partit de Maragall no li destaquen precisament la seva entrega i gran labor en la cuina de la negociació. Per molt que el murri de Miquel Iceta se'n recordi ara del President en l'entrada al seu bloc d'ahir mateix.

2. Si Zapatero primer pacta amb Mas i després truca a Maragall, Carod i Saura, algú pot tenir la certesa que l'idil·li entre el president espanyol i el líder de CiU no anirà més enllà de l'acord de l'Estatut? No descarteu un canvi de cromos. Per al PSOE, és molt més còmoda una aliança estable amb la federació nacionalista que no pas un Pacte del Tinell i un tripartit amb els republicans. Una altra cosa és què en pensa el PSC o, millor dit, el President Maragall. És a dir, que no descarteu que dissabte a La Moncloa no es plantegés la possibilitat de forçar un avançament electoral a Catalunya després del referèndum d'aprovació de l'Estatut. Si el socialisme espanyol ha de sacrificar el Govern de la Generalitat, qui dubta que hi estarà disposat a fer-ho?

3. Joan Saura ha combinat una imatge de serietat i responsabilitat amb crítiques que el presenten com un "palanganero" dels socialistes catalans. Sabent-ho, no entenc per què anuncia que està a favor del pacte PSOE-CiU abans d'agafar el pont aeri per anar a reunir-se amb Zapatero a Madrid. ICV, volent o sense, ha situat Esquerra com a única força que pot satisfer part de la ciutadania crítica amb l'Estatut, encara que, com va dir ahir Carod, vegin el got "mig ple".

[Non-text portions of this message have been removed]

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML. Per tant els que
useu hotmail cal que desactiveu l'Editor RTF del Desplegable "Herramientas".
---------------------------
1).Llegeix els missatges anteriors en aquesta web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/messages
2).Apuntar-se al grup => Directament des de la web:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-subscribe@yahoogroups.com
i respondre el missatge de confirmació.
3).No rebre missatges però poder enviar-los i llegirlos a la web =>
Enviar un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-nomail@yahoogroups.com
4).Rebre solament un resum diari => Cal enviar un missatge en blanc a:
catalonia-europa-digest@yahoogroups.com
5).Rebre tots els missatges en comptes del resum diari => Enviar un
missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-normal@yahoogroups.com
6).No voler saber mai més res del grup i esborrar-se’n del tot => Es pot
fer des de la web o enviant un missatge en blanc a l’adreça:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com
i responent el missatge posterior de confirmació.
--------------------
Atenció: aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
catalonia-europa-unsubscribe@yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
http://docs.yahoo.com/info/terms/