dimecres, de març 18, 2009

[catalonia-europa] "El futur del llenguatge i de les llengües" -- Un adolescent crea al Facebook un grup pel reconeixement del català i ja té 220.000 adherits -- Viatge a Palma en espanyol -- El TERMCAT publica més de 25.000 noms de plantes



Seminari
"El futur del llenguatge i de les llengües"
per Miquel Siguan Soler
Durant centenars de segles l'ésser humà va utilitzar el llenguatge exclusivament en forma oral, però en un època determinada i en el si de grans societats agrícoles va aparèixer l'escriptura. L'escriptura no sols va modificar profundament les funcions i els usos del llenguatge sinó que va provocar que el llenguatge escrit es convertís en paradigma de la forma correcta de cada llengua i en garantia de la seva continuïtat al llarg del temps. A partir de la introducció de l'escriptura es pot dir que la cultura ha estat bàsicament una cultura escrita i encara podríem afegir-hi que ha estat una cultura de llibres.Tant la història de la literatura com la de la ciència i el pensament poden resumir-se en una successió de llibres. I la concepció optimista del desenvolupament humà, la idea de progrés, es basava en una generalització de la cultura escrita a través de l'ensenyament. Des de fa un temps aquesta visió optimista s'està
alterant ràpidament. Una sèrie d'innovacions tècniques –del telèfon a la ràdio i a la televisió– permeten que la paraula parlada arribi a qualsevol lloc de l'espai i que es mantingui indefinidament en el temps, amb la qual cosa es devalua el valor singular de l'escriptura. A això, s'hi afegeixen els avanços de l'electrònica que han fet possible els ordinadors i internet, que permeten accedir directament a tota la informació existent sense haver de recórrer als suports tradicionals –els llibres i les biblioteques– i reduint cada vegada més la importància de la cultura general per accedir a la informació especialitzada. Simultàniament, la globalització creixent no sols produeix moltes situacions de llengües en contacte sinó que obliga a conviure persones i grups que parlen llengües diferents, cosa que multiplica el plurilingüisme dels individus però també augmenta l'ús de les grans llengües i posa en perill
l'existència de les menors. El seminari representa un esforç per reflexionar sobre aquests temes que tan directament influiran en el nostre futur.
Temari:
1. Dijous, 19 de març
EL LLENGUATGE I LES LLENGÜES
2. Dimarts, 24 de març
ESCRIPTURA I LLENGUATGE
3. Dijous, 26 de març
LECTURA I CULTURA
4. Dimarts, 31 de març
EL LLENGUATGE EN UN MÓN TECNIFICAT
5. Dijous, 2 d´abril
LES LLENGÜES EN UN MÓN GLOBALITZAT
Dates: 19, 24, 26, 31 març, 2 abril 2009
Horari: 19.30
Auditori: Sala d´Actes
SOCIETAT ECONÒMICA BARCELONESA D'AMICS DEL PAÍS -1822-
C/ Basea, 8 08003 BARCELONA
Informació:
Barcelona. Telf.: 93 319 28 54  www.sebap.com
Madrid. Telf.: 91 431 93 02 www.colegiodeemeritos.es
ENTRADA LLIURE FINS A COMPLETAR LA CAPACITAT

-----------------
 
http://www.avui.cat/tec_ciencia/detail.php?id=55849
Un adolescent crea al Facebook un grup pel reconeixement del català i ja té 220.000 adherits

El col·lectiu, que va néixer fa tres setmanes per reunir 2.500.000 catalanoparlants i aconseguir un rècord Guinness, elaborarà un manifest i una web per reivindicar la llengua
El 19 de febrer passat Jordi Delriu, de només 16 anys, va crear al Facebook el grup Aconseguim el rècord! 2.500.000 persones que parlin català. De manera innocent, Delriu va encetar la iniciativa inspirant-se en un un altre grup de la xarxa social anomenat A por el récord: 10.000.000 personas que hablen español, obert el 22 de gener i que només té 381.000 membres. "Una nit estava navegant i vaig decidir fer el grup per sortir a les pàgines del rècord Guinness, però al cap de dos dies la cosa va anar a més", explica Delriu, que ara administra la pàgina juntament amb el seu pare.
Avui, encara no fa un mes de l'obertura del grup i ja s'hi compten 223.100 adherits, xifra que augmenta cada dia amb unes 2.000 noves admissions. "Vaig escollir la xifra de 2.500.000 perquè vaig veure a la Viquipèdia que al món hi ha 9.500.000 de catalanoparlants i vaig pensar que ho podria assolir", diu Delriu ingènuament.
Manifest i web
Arran d'aquest fenomen lingüístic a la xarxa, 11 persones –que es van conèixer al Facebook i treballen mitjançant internet– s'han ajuntat per redactar un manifest i elaborar una pàgina web amb la intenció de fer arribar el resultat a les institucions catalanes, espanyoles i europees. Aquest grup de treball, format espontàniament, recull els temes que es discuteixen en els debats, consensuen l'esperit del grup i segueixen les opinions que s'hi publiquen. Així, han resolt que volen que el català sigui reconegut com a llengua, sense cap pretensió independentista o partidista. Anna Costas, membre del grup, explica que la finalitat és "reivindicar la llengua perquè se situï en el lloc que li correspon en igualtat amb altres llengües, com per exemple el castellà o l'anglès".
Tot i que el grup no té cap finalitat ideològica o política, sovint s'hi discuteixen temes d'aquest caire en els 2.400 missatges que hi ha al mur o en qualsevol del 65 temes de discussió actius. En canvi, el grup de castellanoparlants presenta una clara intencionalitat política i es posiciona en contra del català en entendre que discrimina el castellà. "Veiem amb preocupació que en alguns territoris d'Espanya la senyalització pública de carrers i senyals de tràfic en moltes ocasions ja no es posi en castellà", s'hi pot llegir. També critiquen que la pàgina web dels Mossos i del departament d'Educació i Salut estiguin en català. "Per descomptat ens sembla bé que es garanteixi la presència dels idiomes propis de cada territori, però no fins al punt d'ignorar la llengua oficial i majoritària en totes les regions de l'Estat", diuen a la pàgina.
Llocs d'origen de les persones adherides al grup:
Catalunya Nord, Ciutat de l'Alguer, Eivissa, El Carxe, Formentera, Llívia, Mallorca, Menorca, País Valencià, Principat d'Andorra, Principat de Catalunya, Terres de la Franja de Ponent, Argentina, Austràlia, Bolívia, Brasil, Canadà, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, Estats Units, Hong-Kong, Israel, Mèxic, Nova Zelanda, Perú, Polònia, Puerto Rico, Rússia, Suïssa, Tunísia, Ucraïna, Veneçuela, Xile, Albània, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Dinamarca, Escòcia, Finlàndia, França, Holanda, Itàlia, República Txeca, Andalusia, Aragó, Canàries, Castella la Manxa, Castella i LIeó, Comunitat de Madrid, Euskadi, Galícia, Múrcia.
 
----------------------
 
• Article a El Singular Digital: Viatge a Palma en espanyol

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/viatge_a_palma_en_espanyol_34519.php

La setmana passada, convidat per l'organització de la Setmana del Llibre en Català de Palma, vaig fer una estada d'uns dies en aquella ciutat. [Més...]

• Article a e-notícies: Fidalgo o l'estirabot de la impotència

La setmana passada vaig rebre un correu que em feia arribar un article de Sergi Fidalgo publicat a l'e-notícies amb el títol La identidad según Víctor Alexandre i, abans de llegir-lo, la meva primera reacció va ser somriure. [Més...]

AGENDA:

• Roda de premsa sobre el llibre Set dones i un home sol a Barcelona
Dimarts 18 de març, 12.00 h
Llibreria Proa Espais. C/ Rosselló, 212

• Presentació del llibre Nosaltres, els catalans a Vilanova i la Geltrú
Dijous 19 de març, 19.30 h
Biblioteca Joan Oliva. Plaça de la Vila, 13

----------------------------

El TERMCAT publica un diccionari en línia amb més de 25.000 noms catalans de plantes
 
El TERMCAT ha publicat un nou diccionari en línia, Noms de plantes, amb la voluntat de posar a l'abast dels usuaris la primera versió d'un projecte en curs d'elaboració, el Recull de noms catalans de plantes, obra en què treballa actualment un equip format per botànics, filòlegs i terminòlegs, vinculats al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, la Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i el TERMCAT.
Aquesta versió en línia ofereix unes 25.000 denominacions catalanes de plantes referides a uns 5.900 tàxons botànics. S'hi poden trobar casos com la Paronychia argentea, una petita herba per a la qual s'han documentat 37 noms catalans, alguns dels quals fan referència al seu aspecte (floreta blanca, nevadeta, plateta, arracades), semblances amb la morfologia animal (cama de perdiu, pota de colom), topònims on es localitza la planta (herba de Sa Punta), usos medicinals (herbeta de la sang, sanguinària) o bé usos que en fan els animals (herba capsotera, perquè el capsot o capsigrany la utilitza per construir el seu niu).
El projecte actualitza i amplia la informació de l'obra Els noms de les plantes als Països Catalans de Francesc Masclans (9.500 denominacions). D'aquesta primera versió digital se'n farà una actualització semestral i s'espera que la versió final de l'obra, que es preveu de publicar en paper, superi les 30.000 denominacions catalanes de plantes (incloses variants fonètiques, gràfiques, etc.) corresponents a uns 6.000 tàxons de flora vascular (falgueres i plantes amb flor).
La col·lecció Diccionaris en Línia, en què s'inclou aquest nou recull, aplega repertoris de terminologia específica sobre diversos àmbits d'especialitat, com ara la Terminologia dels videojocs, el Diccionari d'esports olímpics o el Diccionari de la renda. La interfície utilitzada, igual que en la resta de títols d'aquesta col·lecció, permet consultar les denominacions en l'índex alfabètic de cada llengua o bé fent una cerca en el quadre de diàleg, tant a partir d'una denominació com d'un mot de la definició. En aquest cas, destaca també la incorporació d'imatges i la possibilitat de cerca per famílies botàniques i a partir dels noms científics.
Més informació a
www.termcat.cat.
VALLÈS i XIRAU, J. (dir.). Noms de plantes [En línia]. Barcelona:
TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/dicci/noms_plantes/index.html
Font: TERMCAT
www.termcat.cat

------------------------
http://www.cronica.cat/home.php http://www.congrescatalanista.cat/
Bons preus i bona qualitat: http://www.adocse.com/
http://webs.racocatala.cat/cat1714/
Pel Canvi de xip: http://wave.prohosting.com/Fortesa/
http://blocs.mesvilaweb.cat/mrocar/
"El cielo, se les antoja, una vitrina de espuelas"
("Romance de la Guardia Civil Española", de García Lorca).

__________________________________________________________
Yahoo! Canada Toolbar: Search from anywhere on the web, and bookmark your favourite sites. Download it now at
http://ca.toolbar.yahoo.com.

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
��������������������
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest �s un grup sobiranista catal� i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligi�s. Es una iniciativa espont�nia, espontane�sta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religi� o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideol�gics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCI�!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar �s un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'alg� en particular, no cal donar-se de baixa del grup, �s m�s f�cil filtrar aquest alg�.
4-El terme "Catalunya" s'hi usa seguint el criteri de Josep Guia al seu llibre "Es molt senzill digueu-li Catalunya": http://www.psan.net/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf
5-Els missatges d'aquest grup s�n reenviats autom�ticament i es pobliquen al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
��������������������
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Groups

Do More For Dogs Group

Connect and share with

dog owners like you

Yahoo! Groups

Auto Enthusiast Zone

Passionate about cars?

Check out the Auto Enthusiast Zone.

John McEnroe

on Yahoo! Groups

Join him for the

10 Day Challenge.

.

__,_._,___