divendres, d’octubre 08, 2010

[catalonia-europa] Canvis al Doble Sistema Català de Partits

 

Nova entrada al Bloc Gran del Sobiranisme:

http://blocgran.cat/?p=3263

Canvis al Doble Sistema Català de Partits

.

Com podeu veure, aquest quadre

http://blocgran.cat/wp-content/uploads/2010/10/doble_sistema_partits_catalans1.jpg

està incomplet.

A veure si podeu ajudar-me a completar-lo, però no com una travessa, sinó de forma raonada. Fixeu-vos que el sistema hegemònic actual és el de baix, l'espanyol. Quan ho sigui el de dalt, l'independentista, voldrà dir que ja estarem a un pas de l'alliberament.

.

Ara bé, tampoc no ens enganyem pensant que ho tenim a tocar, perquè ja he sentit alguns radiopredicadors intentant confondre el personal, equiparant majories socials amb majories electorals. L'altre dia venia a dir, amb molt encert, en Marc Arza, que és gràcies a la passivitat de la massa espanyolista a Catalunya (jo encara ho concretaria més: "és gràcies a la seva actual abstenció a les eleccions autonòmiques") que és possible bona part del nostre avenç. Podríem afegir també que gràcies al perfil baix de Montilla n'hi ha d'altres que encara tenen alguna cosa a pelar, perquè no han quedat fagocitats com li va passar a ERC en època de Pujol. O sigui, que aquestes eleccions i les futures encara poden donar sorpreses. Es per això que el quadre de dalt pot ajudar-nos a visualitzar l'evolució de sistema que ha de dur-nos a la independència.

.

L'any 2010 haurà estat important per la Doble Sistèmica Política Catalana, perquè haurà permès trobarinquilí (en Laporta) al nínxol centre-dreta del Sistema Sobiranista de Partits, i també perquè les CUP, malgrat no presentar-se encara a les autonòmiques, s'hauran consolidat també al nínxol de l'esquerra no centrista.

.

Ja sé que no haurem resolt encara el principal problema que sofrim: la manca de maduresa de CiU(hereva d'uns liderats molt propers als del PSC, basats en interessos econòmics espanyols més que en interesos nacionals catalans) que li ha impedit declarar-se sobiranista.

.

La conseqüència del problema convergent, en les properes eleccions, serà que els catalans triarem, en un 81,8%, partits que es reconeixen espanyols (que no neguen pas ser espanyols). Tanmateix, estic convençut que l'okupació d'aquest nínxol (per part de CSI i potser d'altres) és un pas endavant revolucionari que facilitarà la posterior incorporació convergent.

.

Aquest quadre no reflexa les magnituds actuals de cada projecte nacional, ni tampoc les dimensions de cada partit dintre del corresponent sistema de partits. Simplement posiciona els partits dins llurs espais naturals. En el cas de CiU, amb la posició descentrada cap amunt, vull ressaltar el seu caràcter provisional, fins que es decideixin a donar el pas vers l'independentisme (si és que mai es decideixen!).

.

Hi havia altres problemes a l'hora de fixar la posició convergent, degut a la important bossa de vot de centre esquerra d'aquesta coalició, segurament derivada dels orígens socialdemòcrates d'una part de CDC. Però, com bé diu en J. Guia, per qualificar una política no cal mirar qui la fa sinó qui se n'aprofita, la qual cosa ens permet adonar-nos de com CiU va accentuant la seva tendència a consolidar-se en l'espai de centre-dreta. També a IC-V hi ha un petit sector independentista provinent de l'ENE, però no és hegemònic i només aconsegueix posicionaments puntuals de tipus federalitzant (sovint ratllant el ridícul, com avui que deien que és més fàcil el federalisme que la secessió).

.

Dins el sistema independentista de partits tampoc no hi he sabut situar Reagrupament. Es una pena, realment lamentable, que hagi fracassat l'intent d'unificar el sobiranisme en una única marca electoral que escombrés, proclamés la independència i es dissolgués. Tanmateix, calia intentar-ho i està bé que s'hagi intentat, perquè és un primer assaig d'allò que haurà de ser tard o d'hora, en forma d'opció electoral, o a fora, en forma de front patriòtic!

.

Però, com diu el manlleu hispànic: "això és el que hi ha!" És a dir, que ni Reagrupament ni SCI "escombraran", sinó que hauran de fer vida parlamentària amb pocs diputats, i s'hauran d'enfrontar, de tant en tant, a lleis sobre temes socials, religiosos, interrupció de l'embaràs, polítiques d'ocupació, subsidis. Estem prou segurs que aquests diputats sobiranistes votaran, en aquestes qüestions, el mateix que voldrien els seus votants?

.

És clar, el mateix problema que tinc amb els reagrupats l'hauria pogut tenir amb Solidaridart Catalana per la Independència. Però, per molt suport que tingui del PSAN, i a diferència de Reagrupament, si quem'he atrevit a ubicar SCI basant-me en el pes del seu líder, el qual veig clarament situat al centre-dreta. En tot cas, imagino que ambdues formacions, la de Laporta i la de Carretero, acabaran confluint majoritàriament en el nínxol de centre dreta, atès que és l'espai vacant. I suposo que pel camí perdran les seves fraccions esquerranes, les quals segurament participaran d'una ulterior regeneració republicana.

.

Atès que Reagrupament és un dels dubtes que tinc, m'espero a les vostres aportacions. També us demano l'opinió pel que fa a l'espai de l'extrem dret del sistema sobiranista de partits que, com veieu, està en blanc. A més, caldrà afegir també les formacions perpinyaneses, mallorquines, valencianes.

.

I per a què haurà de servir aquest quadre? Doncs no pretenc pas respondre a necessitats esquematistes, deterministes ni ortodoxes. Només és per ajudar a separar "la carn de l'acompanyament" perquè (en política) de vegades el segon cobreix el primer fins fer-lo confondre amb un plat de verdures. Mercès per la vostra col·laboració; i penseu que, per poca utilitat que tingui, potser ens facilitarà un saludable exercici de debat sobre aquesta dimensió de la nostra realitat!

.

.

.

Que tingueu un bon jorn de satisfaccions i de lluita en el camí de l'alliberament!

.

Fantassin Manel

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
Recent Activity:
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-El terme "Catalunya" s'hi usa seguint el criteri de Josep Guia al seu llibre "Es molt senzill digueu-li Catalunya": http://www.psan.net/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf
5-Els missatges d'aquest grup són reenviats automàticament i es pobliquen al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
MARKETPLACE

Hobbies & Activities Zone: Find others who share your passions! Explore new interests.


Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.


Get great advice about dogs and cats. Visit the Dog & Cat Answers Center.

.

__,_._,___