divendres, de setembre 03, 2010

[catalonia-europa] LES MOTIVACIONS DELS LÍDERS SOBIRANISTES

 

Nova entrada al Bloc Gran del Sobiranisme:
http://blocgran.cat/?p=2870
LES MOTIVACIONS DELS LÍDERS SOBIRANISTES

Les eleccions tenen una doble dimensió: estabilitzadora (en tant que donen representació parlamentària als projectes polítics principals) i desestabilitzadora (perquè l'electorat no és sempre previsible i de vegades, per molt apalancat que estiguis, perds el poder).

.

Algunes propostes poden arribar a catalitzar una autèntica revolució. Per exemple, l'obligatòria (s'havia d'intentar!) proposta de candidatura unitària que, després d'arrasar electoralment, proclamés unilateralment la independència, a part d'aconseguir unificar el vot catalanista, reduint l'abstenció, hauria pogut generar també altres fenòmens sociològics, com la inhibició del vot espanyolista i com l'aglutinació del "vot protesta antisistema" (ja ha passat abans d'ara, en conec uns quants que estaven -i continuen estant- a les antípodes del catalanisme però van votar ERC l'any 92, que fou, precisament, el primer cop que aquest partit es presentava electoralment com independentista).

.

Parlava de dues dimensions. Doncs, és degut a aquesta darrera dimensió desestabilitzadora que les eleccions poden arribar a ser, de vegades, gairebé una tómbola. Els partits que "proven sort" estan obligats a cercar aquest efecte intentant "entusiasmar l'electorat". Però, per altra banda, els seus líders no poden jugar-s'ho tot a la carta de que segurament guanyaran, governaran el país i decretaran la secessió. És evident que tenen uns altresobjectius no verbalitzats que no són tant "per si de cas sona la flauta" sinó que, tals objectius, constitueixen la veritable raó -les motivacions íntimes- que els hauria decidit a impulsar la candidatura.

.

Si la candidatura unitària ha quedat descartada i veus que, les que havien de ser simples components, continuen mantenit, per separat, un discurs basat en les mateixes expectatives de resultats del "conjunt no-nat", llavors es fa interessant esbrinar quins són els objectius reals dels seus líders.

.

Als anys vuitanta, l'independentisme català modern estava encara en el seu bressol d'extrema esquerra i les eleccions eren, sobretot, una eina propagandística i un sistema per comptar-se, perquè llavors era important haver crescut en mil o dues mil persones. En aquella època els percentatges electorals encara eren una utopia! Però aquest no és el cas actual de Rcat ni de la Soli.

.

Quan els d'ERC rebutgen la tàctica -i l'argument electoral- de la proclamació unilateral de la independència, i proposen un referèndum que Espanya no permetrà (similar en quimèric a les pretensions d'ICV de modificar la Constitució Espanyola) estan evidenciant que ja no veuen "urgent" l'assoliment de la sobirania nacional, perquè un cop s'ha frustrat el big-bang independentista, els quadres del partit poden dedicar uns pocs anys a consolidar hegemonies domèstiques i a clarificar correlacions internes.

.

CiU també respira alleugerida perquè s'ha frustrat la unitat sobiranista i veiem que els capos convergents no estalvien megafonia per a rebutjar la independència(llevat d'alguna aclucadeta d'ull com la que ens ha fet en Mas els darrers dies), evidenciant també que el seu interès no és "ni comptar-se ni fer propaganda", sinó limitar-se a "donar a la majoria allò que vol la majoria", atès que l'objectiu és comercial i consisteix a guanyar.

.

Per a CiU, les enquestes ja han revelat que la majoria dels catalans se senten també espanyols i que, quan cíclicament es redueix la confrontació amb Espanya, creix també el nombre dels que se senten espanyols (i més si es remunta la crisi i si la selecció espanyola guanya competicions). Per tant, si la majoria dels vots són "també espanyols", guanyar implica rebutjar l'independentisme. Així de fàcil!

.

Des del punt de vista de l'Artur Mas, atès l'esmicolament sobiranista, que serà castigat per la Llei de Hondt, no val la pena entrar en un procés de polarització nacional que sols portaria a perdre vots, perquè aquells vots que son "més de la ceba" sempre es podran recuperar a posteriori, quan en Laporta conflueixi a CiU (però en fred, en un procés serè, ordenat, negociat i assenyat que garanteixi un bon repartiment dels "rols Duran-Mas-Laporta" i la consegüent moderació, de síntesi, del conjunt de la -futura- Federació).

.

Us deia al quart paràgraf com és fa d'interessant esbrinar quins són els objectius reals dels líders. Els historiadors del futur no trobaran tan interessant estudiar per què van sorgir dues candidatures, el RCAT i la SOLI(malbaratant, amb la divisió, els vots independentistes que obtingueren, així com els que podrien haver mobilitzat, cas d'anar junts i d'haver donat exemple si no haguessin caigut en allò mateix que criticaven als polítics professionals). No, el que serà més interessant d'estudiar serà PER QUINES RAONS REALS no es van posar d'acord aquell agost del 2010.

.

Que tingueu un bon jorn de satisfaccions i de lluita en el camí de l'alliberament!

.

Fantassin Manel

[Non-text portions of this message have been removed]

__._,_.___
Recent Activity:
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
http://groups.yahoo.com/group/catalonia-europa/
1-Aquest és un grup sobiranista català i federalista europeu, d'esquerres, antipatriarcal i antireligiós. Es una iniciativa espontània, espontaneïsta i deslligada de cap entitat organitzada. Aquest grup no admet continguts: 1-comercials, 2-que facin apologia de la religió o que justifiquin postures diferents de l'ateisme, 3-que atemptin contra els principis ideològics de l'esquerra europea i catalana.
2-ATENCIÓ!!!!: Per a evitar virus i atacs aquest grup NO ACCEPTA missatges
amb arxius adjunts. Si el contingut de l'adjunt que voleu enviar és un
escrit, podeu copiar-lo dins el cos del missatge en format de text.
Altres tipus de documents podeu carregar-los directament dins la web.
Aquest grup TAMPOC no accepta missatges amb format HTML.
3-Si no vols rebre els missatges d'algú en particular, no cal donar-se de baixa del grup, és més fàcil filtrar aquest algú.
4-El terme "Catalunya" s'hi usa seguint el criteri de Josep Guia al seu llibre "Es molt senzill digueu-li Catalunya": http://www.psan.net/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf
5-Els missatges d'aquest grup són reenviats automàticament i es pobliquen al blog:
http://catalunya-lliure-free-europa.blogspot.com
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
.

__,_._,___