dijous, de setembre 29, 2005

Convergencia contra la retolacio en catala

Sent: Thursday, September 29, 2005 5:48 PM
Subject: Convergencia contra la retolacio en catala


Un dels espectacles més penosos del debat de l'estatut ha estat quan CiU ens ha furtat allò que portàvem tant temps esperant: que la retolació a casa nostra es faci al menys en la llengua pròpia del nostre pais.
Això passa quan les eleccions consisteixen en realitat en que allò que fem és votar als representants dels nostres empresaris.
Quina sort que te una classe empresarial, a qui fa mandra haver de gastar-se la calderilla etiquetant en català, de tenir eines fidels (més que no pas als interesos generals dels ciutadans) com CiU.


--
Posted by Fantassin to Reflexions d'en Fantassin a Barcelona at 9/29/2005 12:13:00 PM

diumenge, de setembre 25, 2005

Communiqué ASKOL: Le 26 septembre :Journée Européenne des Langues..et la langue bretonne .en voie de disparition !!

To: <catalonia-europa@yahoogroups.com>
Sent: Sunday, September 25, 2005 10:53 PM
Subject: [catalonia-europa] Communiqué ASKOL: Le 26 septembre :Journée
Européenne des Langues..et la langue bretonne .en voie de disparition !!
Breton News - Parti Breton <bretonnews@tiscali.fr> wrote:

ASKOL
Association des Elus Bretons pour la Démocratie
Lesneven le 25 septembre 2005
COMMUNIQUE
Le 26 septembre :
Journée Européenne des Langues..
et la langue bretonne .en voie de disparition !!
Ce lundi 26 septembre sera célébrée à travers toute l'Europe la Journée
Européenne des Langues, mettant en valeur la diversité linguistique
européenne..
Quel paradoxe de voir fêtées les langues européennes et de constater, une
fois de plus, que la langue bretonne ne trouve que très difficilement sa
place dans l'enseignement, dans les media, etc...
A l'occasion de ce 26 septembre, nous souhaitons réaffirmer qu'il ne peut y
avoir d'avenir pour la langue bretonne :
- que par la mise en place d'un statut officiel pour la langue bretonne sur
les 5 départements bretons
- que par la gestion du système d'enseignement par la Bretagne, les services
de l'Education « nationale » étant dans l'incapacité de répondre aux besoins
exprimés par la société bretonne
- et en conséquence, que par la création d'Institutions bretonnes, le
Conseil régional étant actuellement sans réels moyens politiques, ni
financiers.
A ces conditions, nous pourrons fêter la Journée Européenne des Langues dans
un avenir que nous souhaitons le plus proche possible.

Pour Askol,
Le président,
Yann Jestin
Adjoint au maire de Lesneven

Créée en 2004, ASKOL réunit les élus (et anciens élus) de Bretagne, membres
ou proches du Parti Breton, dans le but d'ouvrer pour l'émancipation
institutionnelle de la Bretagne.
ASKOL regroupe actuellement une quarantaine de membres sur les 5
départements bretons.

ASKOL BP 50403 56104 An Oriant-Lorient Cedex
Breizh-Bretagne-Brittany
Tel/fax : 02 97 64 12 76 askol@tiscali.fr

dissabte, de setembre 24, 2005

Llenguatge minoritari ????

Sent: Saturday, September 24, 2005
Subject: [catalonia-europa] Llenguatge minoritari ????

http://www.ecml.at/edl/default.asp?t=celebration
La Comissió Europea contraposa, en aquest document, el català a altres idiomes, alguns minoritaris amb un nombre de parlants excàs en comparació amb el nostre; però allò que fa ràbia no és tant que digui que el minoritari és el nostre, com que cap ni un dels notres polítics no hagi protestat per tal qualificació. Al menys que en el document s'hagués qualificat també de minoritari elGrec, el Txec, elBielorus, el Suec, el Búlgar, el Croat, el Finès o el Danès! Fins i tot el portuguès a europa.
Creieu que algún els nostres polítics ens sorprendrà i tindrà nassos de declarar davant la premsa que el senyor Barroso, com a màxim representant de la Comissió que ha publicat el document, és un perfecte ignorant? Jo no ho crec. Molt em temo que tenim allò que ens mereixem.

http://fantassin.blogspot.com/2005/09/llenguatge-minoritari.html
Posted by Fantassin to Reflexions d'en Fantassin a Barcelona at 9/24/2005

dilluns, de setembre 19, 2005

La diferencia McDonalds-KFC no es el pollastre a Catalunya

Sent: Sunday, September 18, 2005 8:20 PM
Subject: [fantassin] [Reflexions d'en Fantassin a Barcelona] La diferencia McDonalds-KFC no es el pollastre a Catalunya


La diferència, a Catalunya, entre McDonald's i Kentucky Fried Chicken no és el pollastre.

Com avui tocava restaurant exòtic, no ens venia de gust ni la cuina xinesa ni la japonesa, i ja hem abusat molt els darrers dies de les menges italianes, hem acabat anant a un restaurant típic americà. Malauradament hi havia massa cua al McDonald's de la Sagrada Família i hem entrat al Kentucky Fried Chicken. Acostumats com estàvem a l’extrema catalanització del primer, ens ha frapat l’extrema espanyolització del segon.
Recordo com les manifestacions del matí de l’onze de setembre a la dècada dels vuitanta tenien per costum, al pas pel McDonald's, fer una trencadissa. Algú al mig de la moguda, i en desacord amb els agressors, sempre qüestionava què tenia a veure l’imperialisme americà, que havia afectat a espanyols, sud-americans i d’altres nacions, però mai a Catalunya, amb les reivindicacions de la Diada. S’argumentava que l’enemic era Espanya i no USA, i que, posats a fer, potser calia apedregar restaurants espanyols. I també recordo que en les discussions que es generaven sovint la resposta derivava en l’explicació, gens internacionalista, de que “no podem permetre que els guiris vinguin a espanyolitzar-nos encara més que els espanyols”. De tal manera, que devia córrer l’any 89 o adjacents, quan el servei d’ordre de la manifestació es va posar a protegir els vidres del restaurant, i quan algun exaltat els va increpar, un dels defensors va respondre que “no podem permetre que sigui atacat un lloc totalment catalanitzat quan el restaurant espanyol d’uns metres més enllà no tenia ni un sol rètol en català”. Aquí van acabar les trencadisses. Sort que aquelles èpoques salvatges i estèrils van acabar.
Estava en aquestes reflexions quan m’ha sorprès la gran diferència entre ambdós restaurants. No podia ser que no hi hagués ni un sol rètol en català quan en l’altre ho són gairebé tots. Però no, ni un, ni en cartells, ni en adhesius, ni en rètols... Únicament el rètol amb la normativa de la Generalitat, que fins i tot fa riure, de tan isolada, perquè sembla ella fora de lloc; sembla que estigui penjada en un restaurant situat a Salamanca. No m'extranya que després els turistes tampoc no percebin la diferència, entre barcelonins i salmantins, si nosaltres no mirem que, en aquests llocs, no es doni una imatge equivocada del nostre pais.


--
Posted by Fantassin to Reflexions d'en Fantassin a Barcelona at 9/18/2005 08:10:00 PM

YAHOO! GROUPS LINKS



dissabte, de setembre 17, 2005

Dema: l'Aplec de Cardona !

To: catalonia-europa@yahoogroups.com
Sent: Saturday, September 17, 2005 10:27 AM
Subject: [catalonia-europa] Dema: l'Aplec de Cardona !


L'Aplec de Cardona recorda la caiguda de la ciutat a mans de les tropes borbòniques
El 18 de setembre de 1714 les tropes borbòniques franceses i espanyoles van entrar a la darrera plaça forta del Principat durant la Guerra de Successió; Cardona. I la població ho recorda aquest cap de setmana amb un aplec que ja fa vuit anys que es fa. El VIII Aplec de Cardona, va començar com una activitat dins del Correllengua, organitzada per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) i Maulets, però any rere any s'hi van anar sumant entitats i col·lectius de Cardona fins que es va crear l'Associació Cultural 18 de Setembre. L'aplec vol defensar el català i la cultura popular del país, i inclou tertúlies, una representació històrica, una fira d'entitats, menjars de germanor, bastoners, concerts...


L'APLEC DE CARDONA
Introducció
En aquest dossier de presentació de l'Associació Cultural 18 de Setembre us exposarem de forma breu que representa per a nosaltres la data del 18 de setembre i on pretenem arribar a través de l'Aplec de Cardona. Us ho exposem tot de forma breu i agrairem el vostre interès. Hem adjuntat també els cartells de les anteriors edicions de l'Aplec perquè pugueu comprovar de primera mà com ha evolucionat des que es va crear el setembre de 1998.


Reivindicació històrica
En aquest apartat exposarem tant breument com serà possible la importància històrica del 18 de setembre. Ho fem així per dos motius, d'una banda us volem transmetre un sentiment, un esperit que s'ha anat forjant en aquest país al llarg dels segles i que a partir de la Guerra de Successió va cobrar una dimensió nova; i per una altra banda encara hi ha molta gent que malauradament no sap amb exactitud els fets que van succeir a Cardona i a la resta del país el 1714, els anys precedents i els posteriors.

La Guerra de Successió podria haver estat una derrota més per al nostre poble com ho foren el compromís de Casp o la prohibició d'anar a Amèrica entre d'altres, però no va ser així. Aquella guerra es recorda per la desaparició de la Corona d'Aragó i la conseqüent pèrdua de llibertat del que avui coneixem com a Països Catalans, una nació que llavors es començava a desvetllar d'una sopor de més de dos segles. Però això no és tot, les llibertats catalanes tampoc estaven del tot garantides amb el triomf de Carles d'Àustria encara que fossin una de les seves armes de lluita. De fet la guerra de Successió, com el seu nom indica, va ser una guerra entre dinasties que es disputaven el tron de la corona Catalano-Aragonesa.

Entrant a fons en l'anàlisi de la Guerra de Successió van sorgint dades i anècdotes que no apareixen a tots els llibres d'història ja sigui per manca de rigorositat o per algun o altre interès. La veritat és que durant els catorze anys que va durar la guerra, des de que els catalans la declaraven la primavera de 1702 fins a l'ocupació d'Eivissa el 1716, va haver-hi un seguit de revoltes populars que van anar més enllà del conflicte entre dinasties. L'esperit combatiu del poble català per defensar les seves llibertats no era nou, s'havia materialitzat ja en els segles precedents a través de revoltes com la dels segadors el 1640 o les Germanies el 1519 i es va fer palès al llarg de tota la guerra. De fet, la Guerra de Successió es va acabar oficialment el 1713 amb el tractat d'Utrech, però les zones del país que no havien estat arrasades per les tropes francoespanyoles van resistir fins a l'última alenada.

L'any 1705 bona part de la Catalunya central estava ocupada per l'exèrcit francoesapnyol i les tropes catalanes van decidir establir un pacte militar amb la reina Anna d'Anglaterra, a la tardor d'aquell mateix any Barcelona va ser alliberada. Es van continuar a alliberant territoris i les regions del principat van tornar a estar sota jurisdicció de la Generalitat. Al mateix temps, el general Basset va desembarcar a Altea i va començar a recórrer comarques del País valencià tot armant un exèrcit popular, els maulets, que es van plantar a les portes de València demanant la suspensió dels tributs i l'entrada lliure de productes a les ciutats, promeses que el mateix Carles li havia donat a Basset, però que finalment no acabarien agradant a la noblesa i al clero. Davant d'això, Carles d'Àustria va fer empresonar Baptista Basset i el seu exèrcit va ser desarmat. Alguns historiadors posen aquest fet en connexió directa amb la invasió del País Valencià. I de fet no és gens estrany, Basset va ser alliberat per Carles d'Àustria en veure aquest que les tropes borbòniques ocupaven el regne de València passant a sang i foc les poblacions importants.

En morir sense descendència l'Emperador d'Àustria, l'arxiduc Carles va ser proclamat emperador. Això va provocar un canvi d'actitud a Anglaterra que no veia amb bons ulls que Àustria i els regnes Hispànics estiguessin sota un mateix poder. Els anglesos van deixar de donar suport militar a l'Arxiduc Carles i van acabar signant el tractat d'Utrech amb els francesos i els espanyols el 1713. Amb aquest tractat, els espanyols cediren Gibraltar i Menorca a la corona Anglesa a canvi que aquesta abandonés la guerra, i així ho van fer. D'aquesta manera els catalans quedàvem totalment abandonats a la sort dels Borbons. Va ser llavors quan l'esperit combatiu del poble català va fer resistir els vigatans -nom que rebia l'exèrcit popular del nord del país- i els maulets fins al 1714, catalans i valencians van defensar junts la ciutat de Barcelona comandats per Antoni de Villarroel.

La tarda de l'onze de setembre de 1714 Barcelona va caure en mans dels francoespanyols que comptaven amb una gran exèrcit professional que havia estat assetjant Barcelona des de l'estiu de 1713. Una setmana més tard, el divuit de setembre, va caure Cardona en arribar la ordre de rendició, esdevenint Cardona el darrer baluard de la Catalunya continental. Els espanyols havien promès la salvaguarda dels habitants de Barcelona i de la mateixa Cardona a canvi de l'entrega del castell de Cardona per part de la generalitat, cosa que després no van complir. Cal destacar que Manuel Desvalls, Governador del castell de Cardona, va acudir a defensar Eivissa després de la caiguda de Cardona, demostrant altre cop l'esperit de lluita dels catalans. En acabar la guerra els espanyols van reprimir de forma salvatge els qui havien resistit, trencant així tots els pactes de la rendició i Felip V de Borbó instaurà el Decret de Nova Planta, a traves del qual els catalans perdíem la sobirania nacional, que encara no hem recuperat.

Això és, a grans trets, el que va passar durant la guerra de Successió a Cardona i a tot el país. I com s'ha anat veient, aquell esperit del que parlàvem a l'inici i del que nosaltres ens sentim hereus directes, és un esperit de resistència i d'amor a la llibertat que ens ha caracteritzat des del fons dels anys als catalans. És el que va portar a la gent humil d'aquest país a defensar allò que era seu a la guerra de Successió, fet que representa, una vegada més, un precedent històric protagonitzat pel nostre poble; però menyspreat per analistes i historiadors. Estem parlant, encara que no triomfés, de la primera revolució liberal de la història, vuitanta anys abans de la famosa Revolució Francesa.
Ens fóra plaent poder-vos transmetre aquest esperit en el que tant hem insistit a través d'aquestes paraules i de l'Aplec de Cardona.

L'Aplec

Ja fa set anys que un grup de joves militants de Maulets i de la Coordinadora d'Associacions per la llengua (CAL) vam tirar endavant el Correllengua a Cardona. En veure que aquest se celebrava en dates properes al 18 de setembre vam decidir anar més enllà i crear un aplec per commemorar la capitulació de Cardona. Llavors érem un col·lectiu molt reduït i amb molt pocs recursos, però tot i això vam aconseguir fer realitat el primer Aplec de Cardona com a acte integrat al Correllengua. L'any següent, el 1999 vam tornar a fer l'Aplec amb molt d'esforç i reduint els actes. I al tercer Aplec, el de l'any 2000, ja vam aconseguir la col·laboració d'algunes entitats. L'any 2001 vam organitzar l'Aplec conjuntament amb el Mercat del Blat, l'any següent ja vam organitzar l'Aplec amb ERC-Cardona i l'Opció, a més del Mercat del Blat. Pel VIè Aplec, el 2003, vam crear una platafotrma d'entitats en que a més dels organitzadors de l'Any anterior hi havia la gent del K-sal, els Trabucaires de Cardona, els geganters i els grallers, l'Oquestra Cardonina, el Trspunt i l'Agrupament escolta.
Al llarg de sis anys l'Aplec s'ha anat consolidant i s'ha multiplicat el nombre d'entitats organitzadores. És per aquest motiu que en acabar la darrera edició de l'Aplec es va crear l'Associació Cultural 18 de Setembre.
Aquesta associació, registrada al cens d'associacions de la Generalitat de Catalunya està formada per gent diversa provinent de totes les entitats que participen a l'Aplec. L'objectiu principal de l'Associació és gestionar tots els àmbits de l'Aplec i treballar any rere any per fer-lo créixer.
Des de l'Associació estem treballant per incorporar encara més entitats en la l'organització de l'Aplec. Creiem que és molt important que Cardona recordi la data del 18 de setembre i pretenem que aquesta esdevingui una Diada reivindicativa en la que participi tota la vila, així com també convidem a la gent dels voltants i de tot el país a participar a l'Aplec.
Abans d'acabar, us exposem també els objectius de l'Aplec de Cardona. D'entrada l'objectiu de l'Aplec era senzillament la defensa de la llengua catalana a través del Correllengua. Però actualment a més de la llengua ens hem proposat esdevenir una diada de la cultura popular catalana. Considerem que és a través de la cultura popular que podem difondre i consolidar la consciència i la unitat nacionals dels Països Catalans. I també és a través de la cultura popular que podem enfortir el teixit associatiu i la participació ciutadana en el dia a dia de l'activitat cultural.
Des de l'associació 18 de Setembre agraïm el vostre interès i us convidem a col·laborar amb nosaltres.


divendres, de setembre 16, 2005

El català a la UPC

To: catalonia-europa@yahoogroups.com
Sent: Friday, September 16, 2005 12:34 PM
Subject: El català a la UPC


El català a la UPC

He estat a la presentació d'un curs de postgrau de la UPC. De seguida ens han preguntat si tothom entenia el català. Un noi ha dit que preferia el castellà i en aquesta llengua s'ha fet la resta de la presentació.

Un dels professors al presentar-nos la seva assignatura ha dit que la classe la feia en castellà per consideració als assistents centre i sud-americans que ens visiten cada cop més, per si n'hi ha cap, ha afegit després.

Com pot ser que això encara passi? Per què la UPC no deixa que els sud-americans aprenguin el nostre idioma?

Eduard Andreu (avui, 16/09/2005)-Bustia